A D-vitamin diabétesz ellenes hatásta

D-vitaminnal a diabétesz ellen

A vér magasabb d-vitamin szintje csökkentheti a diabétesz kialakulását egy spanyolországi vizsgálat szerint. Ez az eredmény pontosan illeszkedik azon tudományos vizsgálatok közé, ami igazolta a d-vitamin anti-diabetikus hatását. Mennyi D-vitamint együnk?

A vizsgálat

Kerestek 1226 embert (961 élte túl a 10 évet ameddig a vizsgálat tartott) és folyamatosan mérték a vérük d-vitamin szintjét. Aztán ketté választották aszerint, hogy az eredmény 18.5ng/mL alatt vagy felett volt. Hogy miért pont ezt az értéket választották, nem tudni. Egy egészséges ember vérének d-vitamin szintje ennek háromszorosa. Tulajdonképpen d-vitamin-hiányos embereket vizsgáltak. A nagyon hiányost hasonlították össze a vészesen hiányossal.

Az eredmények

Ennek ellenére azt találták, hogy annak a csoportnak, akinek a vérében 18.5ng/mL felett volt a d-vitamin szintje, 8%-al kevesebb lett a cukorbeteg. Volt pár résztvevő, akik vérében 30ng/mL felett volt a vér d-vitamin szintje. Ezek közt egyetlen cukorbeteg sem lett a 10 év alatt.

A vizsgálat értékelésében kijelentették, hogy nem ok-okozati összefüggést találtak, csak szoros összefüggést, de az eredmény meggyőző és tovább kell a vizsgálatokat végezni.

Mennyi D-vitamin szükséges a diabétesz ellen?

Hasonló vizsgálatok hasonló eredménnyel zárulnak. Például néhány éve a Tufts Egyetem kutatói publikáltak egy eredményt, miszerint napi 2000NE d-vitamin fogyasztása egy éven át 25%-al emelte meg a béta-sejtek (az inzulin termeléséért felelősek) kapacitását.

Más vizsgálatok azt mutatták, hogy nem csak a 2-es típusú diabétesz ellen hatékony a D-vitamin, de az 1-es típus is kisebb arányban alakul ki megfelelő d-vitamin ellátottság mellett és egyes rákfajták ellen is hatékony ez a tápanyag.

Az őszi-téli borongós napokon az ember még annyi D-vitaminhoz sem jut, mint nyáron. Nyáron is csak akkor, ha szerencsésen kifogjuk a jó időt arra a néhány napra.  Pedig a D-vitamin optimális alatti szintje a vérben krónikus betegségek kialakulásához vezet (mint a csontritkulás, rák, fogszuvasodás, depresszió) míg a vészes hiány, ami például a gyerekek felét érinti növekedési és hormonzavarokhoz vezet. Pótolja rendszeresen!

  Forrás: Clinical Nutririon

  Vitaminok nőknek itt!       Vitaminok férfiaknak itt!   Vitaminok gyerekeknek itt!   Vitaminok időseknek itt!

Magosi Judit szerzőről