Az antidepresszánsok törékennyé teszik a csontokat?

Az antidepresszánsok megannyi veszélyes mellékhatása mellett fokozzák a csontritkulás és csonttörések kockázatát.  Ha valaki hangulatjavító gyógyszereket fogyaszt (melynek szükségességét alapvetően kérdőjelez meg napjainkban egyre több kutatás), vele párhuzamosan megnő a csonttörések kockázata – mutatják a növekvő számú vizsgálatok. Hogyan nő a kockázat?

Leslie Spangler, a Seattle-beli Group Health kutatója találta azt, hogy a menopausa után a nőknél az antidepresszánsok szedése megnövekedett számú gerinc és egyéb csonttörésekkel jár. “Vizsgálatunk nem mutatott semmiféle erős kapcsolatot a csukló vagy medencetöréssel”, mondta. “Amit találtunk, az a fokozott kockázat a gerinctörésre”.

30%-kal nagyobb esély a gerinctörésre!

Az antidepresszánst szedő nőknek 30%-al nagyobb a kockázata a gerinctörésre, és 20%-al nagyobb minden más törésre, mondta a kutatónő.

Spangler csoportja a Women’s Health Initiative Observational Study-ban résztvett 93 000 nő adatait elemezte. Először az antidepresszánst használókat nézték meg, majd a töréseket. Eredményeiket a Journal of General Internal Medicine májusi számában publikálták.

Egy korábbi vizsgálatban Dr. David Goltzman, a montreali McGill Centre for Bone and Periodontal Research igazgatója 5000 véletlenszerűen kiválasztott személy adatait vizsgálta, akik közül 137-en szedtek SSRI-okat (szelektív szerotonin visszavétel gátlók – a modern antidepresszánsok csoportja). A kutatók eredménye szerint az SSRI-t szedők körében kétszer gyakoribbak voltak a csonttörések.

A szerotonin egy ingerület átvivő anyag, amely kapcsolatban áll a depresszióval (ilyen kapcsolat nem létezik – ford. megj.). A szerotonin a csontok életével is kapcsolatban áll, mondta Goltzman, aki hozzátette: ha megváltoztatjuk a szerotonerg rendszer működését, csökkenhet a csont sűrűsége és nő a törések valószínűsége. Eredményeit 2007-ben az Archives of Internal Medicine közölte.

A csontok erősségének megőrzésére, fogyasszon elég magnéziumot, K2 vitamint és D-vitamint. Sportoljon, erősítő és fogyasztó gyakorlatokat is végezzen. Ne dohányozzon, ez csontritkulást okoz. Ne igyon rendszeresen alkoholt. Napi két alkoholos italnál több csökkentheti a kalcium felszívódást.

forrás: Szendi Gábor – antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .