Az idegrendszer és a B-vitaminok

Mi a kapcsolat az idegrendszer és a B-vitaminok között?

A B-vitamin — amelynek minimum kilenc fajtája létezik — nagyon sok irányból hat az egészségre. Befolyásolja az energiakészletet, a hangulatot és a viselkedést, valamint egyes degeneratív betegségek kialakulását. Hogyan függ az idegrendszer állapota a szervezetünk B-vitamin ellátottságától?

A B-vitaminnak stresszoldó hatása van

David Benton – walesi Swansea Egyetem professzora – szerint a vitaminhiány először mindig pszichológiai tünetként jelentkezik. Ezek között szerepelhet például az ingerlékenység, a harag, és hogy az illető nehezen birkózik meg az otthoni, illetve a munkahelyi problémákkal. A B-komplex vitaminokat régóta úgy tartják számon, mint stressz-oldó tápanyagokat. Fontos szerepet töltenek be az idegek és az agy egészségének fenntartásában, ezért hiányuk jelentősen befolyásolja az idegrendszer működését.

Ha meg akarunk birkózni a stresszel jobb, ha B-komplex fogyasztásával kezdjük. Olvassuk el a dobozon a címkét, hogy tartalmaz-e legalább 10-20 mg B1- vitamint.

Előfordulhat, hogy bizonyos ,,melléktüneteket” észlelünk, például, hogy bőrünk jobb állapotba kerül.

“Amikor a húszas éveimet éltem, és korpásodott a fejbőröm, véletlenül olvastam valahol, hogy a B-vitamin segít a száraz, hámló bőrön. Már eleve szedtem egy 10 mg-os B-komplexet, ezért megnöveltem az adagot, és a korpa elmúlt. Azután mindig nagyobb dózisban szedtem a B-vitamint, és a korpa soha nem tért vissza.”

A B-vitamin javítja a kedélyállapotot

Tekintsük csak át Benton doktor tapasztalatait. Néhány egészséges diákjának nagy mennyiségű multivitamint adott (amely az RDA tízszeresét tartalmazta a vitaminokból), míg másoknak placebo tablettát (hatóanyag nélküli, látszatpirulákat) egy éven át. A Biological Psychology’/Pharmacopsychologyban megjelent cikke szerint azok a fiatalok, akik multivitamint szedtek, sokkal jobb közérzetről tettek tanúságot, a nők hangulata pedig határozottan javult.

Benton úgy találta, hogy bár az összes vitamin jótékony hatású volt, a B1-vitamin mindegyiken túltett. Egy következő kísérlete során női hallgatóknak rendelt B1-vitamin-kiegészítést. Az alanyok már két hónap múlva úgy érezték, hogy sokkal tisztább a fejük, összeszedettebbek és energikusabbak. Ezzel együtt reakcióidejük is csökkent.

Egymás hatását erősítik!

Minden B-vitamin külön-külön egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, ám van egy közös tulajdonságuk: együttesen vesznek részt az energiatermelési folyamatokban, az idegrendszer működésében, ezért együtt célszerű fogyasztani őket, mivel egymás hatását erősítik.

Amennyiben napi multivitaminod nem tartalmaz legalább (az se baj ha több) 10-20 mg mennyiségű B-vitamint és ennek megfelelően a többi B-vitaminból is magasabb dózist, akkor egészítsd ki B-vitamin komplex készítménnyel! Vagy keress olyan multivitamint, ami már eleve magas dózisban tartalmazza a B-vitaminokat is.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .