Fontosabb, mint gondolnánk?

A Q-10 egy nem a fontosságának megfelelően kezelt étrendi kiegészítő. Tekintve, hogy 20 éves kortól folyamatosan csökken a szervezetben a szintézise, fontosabb a folyamatos pótlásáról gondoskodni, mint hinnénk. Bizonyos kórképekben pedig egyenesen javulás várható tőle…

Kardiovaszkuláris betegségek

A Q10 szív és érrendszeri hatása három fő tulajdonságának tulajdonítható.

Egyrészt fontos szerepe van a sejtek energiatermelésében, csökkenti az oxidációs folyamatokat a vérben és javítja az érfal működését.

A szerzők kettős vak placebokontrollos vizsgálatban igazolták, hogy a Q10 csökkenti a káros oxidációs folyamatokat az artériák falában. Ennek következtében az érfalak rugalmassága jelentősen nőtt.

1975 óta számosan vizsgálat elemezte a Q10 hatását a vérnyomásra. Rosenfeldt és munkatársai 2007-ben metaanalízist végeztek az addig lefolytatott 12 vizsgálaton. A Q10 az elemzés szerint 17 Hgmm szisztolés és 10 Hgmm diasztolés vérnyomáscsökkenéstidézett elő. Ez a hatás döntően az érfalak fokozódó rugalmasságának tulajdonítható.

Egy friss vizsgálat a szívmegnagyobbodásban mutatta ki a Q10 védőhatását. Napi 200 mg hatására jelentősen javult a szívmunka és a terhelhetőség. Egy szintén friss vizsgálat bypass műtétben (koszorúér műtét) igazolta a Q10 védőhatását. A Q10 csoportban a műtét előtt 7-10 napon át napi 150-180 mg Q10-et adtak a betegeknek, s ez jelentősen lerövidítette a kórházi tartózkodást, lecsökkentette a komplikációkat és az ischémiás (valamely mechanikus hiba pl. artéria elzáródás, -szűkület okozta vérellátási hiány egy adott területen.) jelenségek káros hatását.

(A szívelégtelenség komoly betegség, a diagnózis évében a betegek 20%-a, a betegek fele pedig 5 éven belül meghal. A többgenerációs Framinhagm vizsgálat adatai szerint azok a 65 év alatt emberek, akiknek szívelégtelenséget diagnosztizáltak, 8 éven belül 70-80%-uk meghalt. A szívelégtelenség rejtett oka lehet a sztatinszedés. Egy korábban közölt cikkben (olvasható itt) a szerző rámutatott arra, hogy a sztatinok (koleszterinszint csökkentők) gátolják a szervezetben a Q10 szintézisét, s ezért a sztatint szedők körében gyakoribb a szívelégtelenség és a szívritmuszavar, ami lehet halálos kimenetelű is. Számos más gyógyszer is gátolja a Q10 termelődését, pl. a bétablokkolók és a vérhígítók is. -Sz.G. megj.)

A vér Q10 szintjének jósló értéke szívbetegek esetében

A múltban azt találták, hogy szívbetegségre hajlamosabb etnikai csoportokban alacsonyabb volt a Q10 a vérben. Molyneux és mtsi. újabb keletű vizsgálatában 276 krónikus szívelégtelenségben szenvedő embert követtek átlagosan 2.7 évig, mérve a vérben a Q10 szintjét. Ez idő alatt 76 haláleset történt és a Q10 vérszint jó előrejelzője volt annak, ki fog meghalni.

A sztatinok és a Q-10

A sztatinok szedése igen gyakran okoz izommal kapcsolatos komplikációkat, ill. izomfájdalmakat. Ennek hátterében feltételezik, hogy az áll, hogy a sztatinok nemcsak a koleszterin, de a Q10 szintézisét is gátolják a májban. A sztatinok nem csak az vérben, de a test többi sejtjében is csökkentik a Q10 szintjét, s megzavarják az izmok energiatermelő képességét. Némely vizsgálat szerint a Q10 szedés javítja az izomfájdalmakat, más vizsgálatok szerint nem.

Reprodukciós orvoslás

A szerzők egyik vizsgálatában bebizonyosodott, hogy napi 200 mg Q-10 jelentősen javítja a férfiak spermaminőségét és mennyiségét. Egy másik, Safarinejad által vezetett vizsgálatban 212 veleszületett okokból meddő férfinél placebo kontrollal igazolhatóan 26 hét alatt napi 300 mg Q10-zel jelentős javulást lehetett a placebóhoz képest elérni. 2009-ben Teran és munkatársai arról számoltak be, hogy a 20. héttől szedett napi 200 mg Q10 szignifikánsan lecsökkentette a Q10-et szedő csoportban a preeklampszia (A preeklampszia a várandósság során alakulhat ki, magas vérnyomással jár, és a várandós nő vizeletében fehérje jelenik meg.) kockázatát. A Q10-et nem szedők közt 25.6%-ban alakult ki preeklampszia, míg a Q10 csoportban csak 14.4%-os volt. A preeklampszia gyakori és súlyos kockázat mind az anyára, mind a gyermekre nézve.

A Q-10 és testedzés

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy Q10 hatására javul az aerobik edzés hatékonysága, csökken a fáradékonyság, nő a teljesítmény. 2008-ban három vizsgálat is foglalkozott a kérdéssel. Az egyik vizsgálatban már egyszeri Q10 adása edzés előtt növelte az izmok oxigénfelvételét. Kétheti Q10 szedésre megnyúlt az elfáradásig eltelt idő. A harmadik vizsgálatban kendo atléták edzéssel kapcsolatos fiziológiai paraméterei változtak pozitív irányba. Egy vizsgálat pedig azt igazolta, hogy a Q10 edzés alatt fokozza a zsírégetést és lazább edzés alatt is fokozottabb szimpatikus aktivitást idéz elő.

Emberi Q-10 hiány

A Q10 jelentősen javít azokon az izomproblémákon, amelyeket az izom mitokondriumának (energiatermelő részének) zavara okoz. Akikben egy génhiba miatt nem termelődik megfelelően a Q10, azok szintén jól hasznosítják a szájon át bevitt Q10-et.

Neurodegeneratív betegségek

Ezekben a betegségekben az oxidáció csökkenése és a sejtek energiatermelésének növekedése idéz elő javulást. Az egyik ilyen betegség a Friedreich ataxia, melyben Q10 E vitaminnal adva jelentősen javította a szív és izomzat munkáját. Henchcliffe és Beal nemrég foglalták össze a Q10 szerepét a Parkinson betegségben. Nagy dózisban jelentősen lassította a betegség előrehaladását.

Más klinikai aspektusok

Inui és mtsi.  igazolták, hogy a Q-10 csökkenti az UV sugárzás okozta ráncosodást. A Q10 gátolja az interleukin-6 (gyulladáskeltő anyag) és a kollagén rostok bomlását végző enzim aktivitását.  Több vizsgálat igazolta, hogy a Q10 rákban csökkenti az újér képződését (angiogenezis gátlás). (A cikk végén olvashat többet a Q10 és a rák kapcsolatáról!) Egy másik terület, amelyben a Q10 mitokondriumok működését serkentő tulajdonsága játszhat szerepet. Ez a migrén. 2005-ben Sándor és mtsi. komoly rohammegelőző hatást mutattak ki Q10-et szedőknél. A Q10-et szedők 47.6%-ánál legalább 50%-kal csökkent a rohamok száma, míg a placebo csoportban ez csak a résztvevők 14.4%-ára teljesült. Hershey és mtsi. vizsgálatában fejfájós gyerekeket testsúly kilogrammonként 1-3 mg Q10-zel kezeltek naponta, s ennek hatására a gyerekek 46%-nál a fejfájások gyakorisága 50%-kal csökkent.

Life Extension Foundation oldalán a következő kiegészítéseket lehet olvasni:

Az újabb vizsgálatok nem csupán a klinikai javulást dokumentálták, hanem azonosították a Q10 feltételezett mechanizmusait is, amelyek segítenek lassítani a tumor növekedését. E mechanizmusok közt szerepel az immunaktivitás serkentése, az angiogenezis (vérér képződés, mely általában a daganatos szövet) gátlása és a gyulladásfaktorok szintjének csökkentése, amely szintén csökkenti a ráksejtek terjedését. A melanoma és a mellrák két olyan ráktípus, amelyben a Q-10 hatékonyságát bizonyították. Sajnálatos módon a média és a rákkal foglalkozó orvoslás tudomást sem vesz ezekről az ígéretes felfedezésekről, amelyek sok életet menthetnének meg.

Például, egy nemrég lefolytatott melanoma vizsgálatban az alfa interferon hatását tesztelték Q10-zel (400 mg/nap adaggal) és anélkül. A Q10-et szedő csoportban tizedére csökkent az áttétek kialakulásának a kockázat, ami több, mint elképesztő hatás. Ez a hatás még hangsúlyosabb volt az előrehaladott melanómában szenvedők körében, akiknél 13-szoros kockázatcsökkenést tapasztaltak. Az alfa-interferon egy immunrendszert stimuláló gyógyszer, amelynek azonban olyan súlyos mellékhatásai vannak, hogy sok beteg kénytelen a szedését abbahagyni. Ebben a vizsgálatban a Q-10 kiegészítést kapóknak mindössze 22% hagyta abban az alfa-interferon kezelést, míg a Q10-et nem kapók 82%-a.

Forrás: tenyek-tevhitek.hu, Gian Paolo Littarru és Luca Tiano: Clinical aspects of coenzyme Q10: An update. Nutrition 26 (2010) 250-254.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .