Mi a vitaminok és ásványi anyagok működésének titka?

Vitaminok és ásványi anyagok

Tankolnál fűtőolajat egy Ferrariba? Nyilván nem. Saját testünkbe viszont sajnos gyakran töltünk tápanyagokban szegény élelmiszereket, és ez gyakran meg is látszik teljesítményünkön: szervezetünk ugyanis csak bőséges vitaminellátmánnyal tudja hozni a csúcsformáját. Hogyan működnek a vitaminok és ásványi anyagok?

Hogyan vezérlik a vitaminok az anyagcserét? Miért lassul le az anyagcsere?

Az ember, mint egy vegyi üzem

Képzeld el a tested egy hatalmas biokémiai üzemként, amiben minden egyes másodpercben több millió biokémiai reakció megy végbe. A vitaminok és ásványi anyagok nem egyszerűen csak felgyorsítják ezeket a folyamatokat, hanem ők teszik egyáltalán lehetővé a beindulásukat és lezajlásukat. Ahhoz például, hogy a testünk előállítson egy hormont, vagy lebontsa a táplálékot, tökéletes tervszerűséggel futószalagon egymás után kell lefutnia egy sor bonyolult, több száz különálló szakaszra osztható folyamatnak, amelyek különböző mikrotápanyagokon alapulnak. (Tápanyagok pl: szénhidrátok, fehérjék, zsírok – ezek a makrotápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok, nyomelemek: ezek a mikrotápanyagok)

De ugyanígy különálló, egyedi üzem a testünk minden egyes sejtje is, melynek megvannak a maga fehérjemolekula gyártósorai, energiaközpontjai, szemétégetői és örökítőanyag-másológépei – amelyek szintén mikrotápanyagokat igényelnek a működésük minden egyes lépéséhez. Sejtjeink biokémiai aktivitása folyamatosan zajlik, ezért folyamatosan igénylik (nem kúraszerűen 1-2-3 hónapig, hanem az év 365 napján) a mikro-tápanyag utánpótlását is – ez pedig különösen fontos, mert a mikro-tápanyagokból, különösen a vízben oldódóakból szervezetünk csak keveset képes raktározni.

Jobban működő anyagcsere – mikro-tápanyagokkal

Értéktelen, mikro-tápanyagokban szegény ételek helyett természetes táplálékokkal és vitaminokkal szükséges feltölteni a szervezetünket! A legtöbben ugyanis tisztában vannak azzal, hogy egy sportkocsiba egyáltalán nem jó ötlet olcsó fűtőolajat tankolni. Ám amikor a saját testük táplálása kerül szóba, valamiért már jóval lejjebb adják az igényeiket. Holott ahogy egy jó autónak jó benzinre, úgy a testünknek tápláló vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre van szüksége.

Miért lassítja le az anyagcserét a vitaminok és ásványi anyagok hiánya?

Ha a termelési lánc elejéről hiányzik egy vitamin, akkor hátrébb a soron sem tudnak rendesen haladni a dolgok vagy legfeljebb csak kerülő utakon. Az anyagcsere ilyenkor lelassul, és ezzel együtt csökken a teljesítőképességünk is.

Mivel a vitaminok jól szervezett hálózatként működnek együtt így az anyagcsere is csak annyira erős, mint e termelési lánc leggyengébb láncszeme.

(forrás: Andreas Jopp, Veszedelmes vitaminhiány)

Ezért fontos és célszerű az összeset pótolni. Nem csak C-vitamint, nem csak magnéziumot, nem csak az e-vitamint…stb. hanem mindet, egyszerre!

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .