A fahéj segíthet az elhízás elleni harcban

A fahéjfogyasztás segítheti az elhízás elleni harcot – írja az MTI a Michigani Egyetem kutatása nyomán. A Metabolism szaklap decemberi számában megjelenő tanulmány készítői megállapították, hogy a fahéj ízét adó esszenciális olaj, a fahéj-aldehid javítja az anyagcserét azáltal, hogy közvetlen hatást gyakorol a zsírsejtekre és az úgynevezett termogenezis révén megvalósuló energiaégetésre sarkallja őket.

(A termogenezis az a folyamat, amikor a szervezet hőenergiát állít elő. Ez pedig úgy kapcsolódik az anyagcseréhez, hogy a fokozott hőtermelés élénkíti az anyagcsere-folyamatokat, ez pedig nagyobb fokú kalória felhasználást eredményezhet)

Finom és egészséges

A kutatók különböző korú, etnikumú és testtömegindexű (BMI) önkéntesektől származó zsírsejtmintákat teszteltek. Amikor fahéj-aldehiddel kezelték a sejteket, észrevették, hogy javult a lipidanyagcsere. (A zsírsejtek általában lipidek formájában tárolják az energiát.) Ugyancsak növekedést tapasztaltak azoknak a fehérjéknek a számában, amelyek a termogenezis folyamatában részt vevő fontos anyagcsere-szabályozó proteinek.

“A fahéj évezredek óta az étrendünk része, és az emberek általában szeretik is” – mondta Jun Wu, a Michigani Egyetem orvostudományi karának munkatársa, hozzátéve, hogy ha még segíti is az elhízás megelőzését, akkor olyan anyagcsere-javító alternatívát kínálhat az embereknek, amelyhez könnyű alkalmazkodni és amelyet könnyű betartani.  (forrás: index)

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .