Gyulladás csökkentése télen

Gyulladás csökkentése télen

Ízületeinket és izmainkat is megviseli a tél. A légúti gyulladások mellett – melyek akut állapotot idéznek elő – a krónikusan sajgó térdek, könyökök és derekak ugyanannyi gondoskodást igényelnének, mint a torok és a tüdő. Van pár veszélytelen tápanyag, amiknek gyulladás csökkentő hatása összemérhető a gyógyszerekével, azok káros mellékhatásai nélkül.

Ezeket célszerű lenne beiktatni a mindennapi étrendünkbe és megelőzni a későbbi súlyosabb elfajulásokat:

Gyulladás ellen Omega-3 zsírok

Egyre komolyabb bizonyítékai vannak, hogy ezek az esszenciális zsírsavak befolyásolják az osteoarthritisz biokémiáját. Ezért nemcsak megelőzik az gyulladást, de javítják a már kialakult betegséggel küzdők állapotát és lelassítják az ízületek további kopását is.

Kondroitin

A kondroitin-szulfát hatásosabb nem csak a térdben jelentkező osteoarthrosis esetén, de a köszvény súlyosbodását is hatékonyabban csökkenti, mint a gyulladás csökkentő gyógyszerek.

D3-vitamin

Az alacsony D-vitamin szint nemcsak a csont és a kalcium anyagcserét befolyásolja hátrányosan. A gyulladásos betegségek, a psoriasis (pikkelysömör), az ekcéma, az autoimmun betegségek (sclerosis multiplex, rheumatoid arthritis, Crohn betegség, stb.), a krónikus bélgyulladások, a depresszió, a magas vérnyomás, valamint a daganatos betegségek hátterében is súlyosbító tényező lehet. A D-vitamin nem csupán csontjaink és fogaink épsége miatt fontos, hanem gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatása is jelentős.

C-vitaminnal a gyulladás ellen

A C-vitaminnak nem csak akut betegségek kezelésekor, hanem a krónikusan kialakuló, vagy az edzések alatt keletkező gyulladásokra is csökkentő hatása van. Emiatt nem akkor kell kapkodni, amikor már kapar a torka, hanem az év 365 napjában kell egyenletesen adagolni. Sajnos  nap ajánlott mennyiség ehhez nem elég, annál jóval több kell. A napi javasolt mennyiség mindössze egy olyan mutató érték, ami azt jelzi, mi egy átlagos ember vitamin szükséglete annak érdekében, hogy ne alakuljon ki nála például skorbut.

Kurkuma

A kurkuma nevű fűszer tartalmaz egy kurkumin nevű gyulladáscsökkentő antioxidánst. Ízületi gyulladások esetén sikerrel alkalmazzák. A kurkumin ráadásul képes átjutni a vér-agy gáton, ami az egyik oka annak, hogy ígéretesnek bizonyult, számos neurológiai rendellenesség kezelésében is.

Egyebek

Az ízületi gyulladást a fentieken kívül csökkenteni lehet pár jelentős étkezési változtatással.

Amennyiben valaki felhagy a napi háromszori húsevéssel és átvált egy zöldségekben gazdag diétára, amit még fel is dob napi egy-két adag superfood étrend-kiegészítővel, igen gyors eredményre számíthat. Ismerünk számos olyan növényt, és superfood kategóriába sorolt egyéb ételeket amik köztudottan gyulladáscsökkentők, mint például az áfonya, a szeder és az egészséges olajok. Viszont a margarinok éppen az ellenkezőjét érik el.

Ízület, mozgás

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Gyulladás csökkentése télen”

  1. Az Önök által közölt cikkek tisztességes darabszámát elmentettem készülékemen. Ahogy mondni szokták “EBBŐL ÉLEK”!
    Családom, ismerettségi köröm a kérdéses időszakokban (sokszor ELŐTT!), megkeresnek javaslat tételre, amit az Önök elmentett anyagából tudatom az érdeklődővel. Jómagam már a 83. életévemet taposva örülök, hogy felvettem ezt a kapcsolatot, amiből kiszűrve az alkalmanként szükséges segítő ismereteket ma is főleg vitamin igényem szintentartása érdekében keresem fel orvosomat. Természetesen az évszámok pár kényszert ró rám, (látás, hallás, és még….) de ezek karbantartásánál is nagy segítséget kapok javaslataikból.
    KÖSZÖNÖM!
    Hemmer Ferenc olvasójuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .