Hatásosabb, mint az oltás?

Van az oltásnál hatásosabb?

A D-vitamin hatásosabbnak bizonyul az influenza megelőzésében, mint az oltás vagy a vírus elleni gyógyszer. Japán orvosok szerint gyermekek körében az influenza kockázata D-vitamin szedésével 50%-kal csökkenthető. Ez a felfedezés jelentős hatással lehet az influenzajárványokra…

A D-vitaminnak, amit az emberi test direkt napsugárzásnak kitéve elő is tud állítani, nincs komolyabb mellékhatása, olcsó és sokkal hatásosabb is lehet, mint a vírus elleni gyógyszerek vagy oltások, az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent kutatás szerint.

Egy klinikai vizsgálat során D-vitamin-t szedő 6-15 éves gyermekek közül csupán tízből egy lett influenzás, szemben a vírus elleni gyógyszert szedőkkel, ahol ötből egy volt az arány. Mitsuyoshi Urashima, a vizsgálatért felelős japán orvos azt nyilatkozta a The Times magazinnak, hogy a D-vitamin hatásosabb az influenza megelőzésében, mint a védőoltások.

A D-vitamin még akkor is hatékonyabbnak bizonyult, amikor az összehasonlításból kihagyták azokat a gyerekeket, akik a vizsgálattól függetlenül is több D-vitamin-t kaptak a szüleiktől. A D-vitamin ez esetben a harmadára csökkentette az influenza kockázatát.

Krónikus betegségek ellen akár 50.000 NE D-vitamin!

Sokakat megdöbbenthet, de Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is sok orvos van, akik akár napi 50 000 NE D-vitamin-t is javasolnak bizonyos krónikus betegségek gyógymódjaként.

Dr. John Cannell a megfázás vagy az influenza első jeleinek jelentkezésekor három napig magas dózisban (50 000 NE) javasolja a D-vitamint. Fertőzés esetén is több D-vitaminra van szükség. Más szóval, a D-vitamin egy természetes antibiotikumként viselkedik. Mindenféle típusú mikroba (vírus, baktérium, gomba és parazita) esetén hatásos. Hatásosabb mint az oltás.

A téli hónapok során gyakori a D-vitamin hiány (nem, nem az oltás hiány), főleg az Egyenlítőtől északabbra található országokban. A D-vitamin az immunrendszert szabályozza, megelőzi a gyulladáskeltő citokinek (jelzőmolekula) túlzott termelődését és növeli a makrofágok (a fehérvérsejtek egy fajtája) aktivitását. Emellett serkenti más fehérvérsejtekben és a légcső hámsejtjeiben a vírusblokkoló peptidek termelődését, így megvédve a tüdőt a fertőzésektől.

A D-vitamin használatával 50%-kal csökkent az influenza megbetegedések aránya

Hatásosabb mint az oltás?

A vizsgálatban 354 gyerek vett részt. Azt találták, hogy a D-vitamin az A típusú influenza ellen védelmet nyújt, de a kevésbé gyakori B típusú ellen nem. A teljes kontrollos, randomizált kettős vak vizsgálatot a Jikei Orvosi Egyetemen végezték el Tokióban. A gyerekek napi 1 200 NE D-vitamin-t kaptak, 3 hónapon keresztül. Az első hónapban a vitamint szedő gyerekek ugyanolyan gyakran lettek betegek, mint a vírus ellenes tablettát szedő társaik. Azonban a második hónap után, amikor a vérben már magasabb volt a D-vitamin szintje, a vitamin előnyei egyértelműen megmutatkoztak.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent cikkükben a japán kutatók azt írják, hogy bizonyos vírus elleni gyógyszerek (Zanamivir, Oseltamivir) 8%-kal csökkentik az influenza kialakulásának kockázatát a gyerekeknél. Ám ezzel szemben a D-vitaminnál ez az arány 50%, vagy magasabb!!!

A vírus elleni gyógyszerek általában hatékonyabbak az influenza elleni védőoltásoknál. Ebből következik, hogy mindkét gyógymód ugyanúgy hatástalannak bizonyulna a D-vitamin-nal összehasonlítva.

A vírus elleni gyógyszerek drágábbak, és valószínűleg károsabbak is a lakosságra nézve, míg a D-vitaminnak további előnyei is vannak. A D-vitamin nem csak a csonttöréseket előzheti meg, hanem a rák, a szívroham, a cukorbetegség és más, baktérium vagy vírus okozta fertőzés kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

A japán kutatás azt a felvetést is alátámasztja, hogy a vér télen jellemzően alacsony D-vitamin szintje magyarázat lehet arra, hogy az influenzajárványok leginkább december és március között jellemzőek.

A D-vitamin aktiválja a veleszületett immunrendszert, így elérve, hogy a szervezet olyan fehérjéket termeljen, amik beindítják a sejtek aktivitását és elpusztítják a vírusokat. Dr. John Oxford londoni virológia (vírusokkal foglalkozó tudomány) professzor szerint:

„Ez a kutatás időszerű volt. A kutatók fel fognak rá figyelni. Beleillik az influenza szezonális megjelenési mintázatába. Egyre nő azoknak a tudományos bizonyítékoknak a száma, melyek a D-vitamin-ról szóló történetet hitelessé teszik.”

Oltás helyett D-vitamin pótoljunk!

A dózis és a D-vitamin szint is fontos

Kutatók nemrég megállapították mi áll a D-3 vitamin működésének hátterében, ami miatt képes az immunrendszer megerősítésére, és ami elengedhetetlenné teszi egészségünk szempontjából.

 • A D-vitamin nem vitamin, hanem egy szteroid hormon elő anyaga, aminek fontos szerepe van a veleszületett immunitásban.
 • A legtöbb ételben és majdnem minden multi vitaminban a D-vitamin mennyisége szinte jelentéktelen.
 • Felnőttek számára a megfelelő D-vitamin mennyiség naponta körülbelül 5 000 NE, nem pedig a táplálkozástudományi intézetek és az Élelmiszer- és Gyógyszer engedélyezési Hivatal által ajánlott napi 200-600 NE.
 • Az egyetlen vérvizsgálat, ami képes megállapítani a megfelelő D-vitamin mennyiséget a D-25-hydroxyvitamin teszt, nem pedig a D-1,25-dihydroxyvitamin teszt, amit a legtöbb orvos elrendel.
 • Az egészséges D-vitamin szint 70-90 ng/ml között van, ez Amerikában a lakosság kevesebb, mint 5%-ára jellemző.
 • A   D-vitamin gyógyszerészeti dózisa nemcsak az influenza és a megfázás gyógyításában hatásos! Sok más szezonális fertőzés, többek között az agyhártyagyulladás, a vérmérgezés vagy a tüdőgyulladás esetén is, gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Forrás: Health Impact News – Marco Torres (PreventDisease.com); vitaminpontok.hu

Vitaminok felnőtteknek

Magosi Judit szerzőről

4 thoughts on “Hatásosabb, mint az oltás?”

 1. Van mód arra, hogy valaha megtudjuk, hogy egy 80 kg-s felnőtt napi mennyi D3-t szedjen?

   1. Vitaminkirálynak! A fenti cikkben 5 000 NE. az ajánlott D vitamin felnőttek számára. Akkor 10 000-vagy 5 000 ?

    1. Igen, a fenti cikkben az áll, hogy körülbelül 5000NE naponta. A kérdés az volt fenn, hogy egy 70-80 kg-os ember mennyit szedjen. Ehhez pedig Szendi Gábor cikkében volt használható számítás. Ami nem azt mondja hogy ennyit kell, hanem hogy télen nyugodtan lehet ennyit szedni. Tehát nem előírás, de influenzás időszakban lehet emelni a dózist. Mint a c-vitaminnál. Egy 1 kg-os tengerimalac c-vitamin igénye 30 mg naponta. Ebből kiszámolva egy 50 kilós embernek 5×30, azaz 1500 mg. De télen, vagy influenzás időszakban nyugodtan lehet többet szedni c-vitaminból is. Van a napi általános szükséglet, illetve van az amikor le van némi kihívás az immunrendszernek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .