Édesen egészséges?

Az édesítőkben egy a közös: mindegyik édes. Amiben viszont különböznek, hogy mindegyik másként édes. Hasonlítsuk össze a nádcukor és a méz ízét, vagy a juharszirupot a fruktózzal. Az ízük és az édességük mértéke eltér. Másként kell adagolni, más a kalória tartalmuk és más ízhatást kapunk ha ételekbe, italokba keverjük őket. Így van ez a Steviával is. Mi a stevia?

A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát, szirupot) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre (a kivonatok 30-300-szor édesebbek a nádcukornál) és gyomorbántalmak kezelésére. Az ázsiai országokban a Stevia évtizedek óta elfogadott és ismert: használják üdítőitalok, cukormentes rágógumik, joghurtok, savanyúságok, zöldségek, szárított tengeri gyümölcsök és sütemények édesítésére.

Számos édesítőszerrel szemben a Stevia előnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe és sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét.

Gyakran ismételt kérdések a steviával kapcsolatban:

Mennyi kalóriát tartalmaz a Stevia?

A tiszta 100%-os kivonat gyakorlatilag nullát. A Stevia kivonat nem szívódik fel a bélrendszerben és az enzimek sem képesek lebontani. A vastagbélben található baktériumok azonban képesek szteviol-lá és cukormolekulákká alakítani.

Ez azt jelenti, hogy ha egy átlagos ember napi cukorbeviteli adagját teljes mértékben steviával helyettesítenénk ( 131 gramm cukor/nap), akkor az hozzávetőlegesen 430 mg stevia kivonatnak felel meg. Ebből a vastagbélben 240 mg glükóz keletkezik. Ennek a mennyiségnek a harmadát a bélbaktériumok lebontják, a másik harmada kiürül és kb harmada szívódik fel a bélfalon keresztül, ami 80 mg-nak felel meg. Ez a mennyiség napi 0,3 kcal-nak felel meg. Szóval elhanyagolható mennyiség.

Cukorbetegek használhatják a Steviát?

Mivel a Stevia nem emeli meg a vércukor szintet ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetében a vércukorszint szignifikáns csökkentését eredményezi.

Van különbség a Stevia és más édesítőszerek között?

A Stevia egy természetes, növényi alapú édesítőszer. A legtöbb édesítőszer mesterséges úton előállított. A Stevia magas hőmérsékleten is stabil marad, így alkalmas sütésre és főzésre is, míg számos édesítőszer kb. 70-80 Celsius fok felett jelentős mértékben veszít az édességéből. Klinikai tesztek kimutatták, hogy a Steviának egészségügyi szempontból jótékony hatásai vannak. Ez más édesítőkről általában nem mondható el.

Használható a stevia sütésre / főzésre?

Igen. A Stevia molekulák olvadáspontja kb. 198 Celsius fok. Ezen a magas hőmérsékleten sem bomlik el, csak minimális mértékben veszít az édességéből. A molekulák összetétele különböző pH viszonyok között sem változik meg. Nyugodtan alkalmazható sütésre és főzésre is.

Stevia, sztívia, édes és egészséges, természetes édesítőszer

 

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .