Emelhető a gyermekek IQ-ja?

Hogyan emelhető a gyermekek IQ-ja?

Amennyiben egy eszes, magas IQ szinttel rendelkező gyermeket vagy unokát szeretne, az egyik fontos dolog, hogy adjon neki bőségesen az agy tápanyagaiból. A gyermeke agyának kifejlődése nagymértékben függ néhány létfontosságú tápanyag bőséges fogyasztásától. Nézzük az egyik legfontosabbat.

Az agy összetevői

Az emberi agy nagyrészt, mintegy hatvan százalékban zsírból áll, amennyiben a vizet nem számítjuk. A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy a zsírnak kulcsszerepe van az agy kifejlődésében is. A kutatás célja egy omega-3 zsírsav, név szerint a DHA (dokozahexán sav) volt. Ez teszi ki az agyunk 25-35%-át valamint a szem retinájának 50-60%-át, aminek a látásélesség szempontjából van jelentősége.

DHA és a gyermekek fejlődése

Okos gyerek; IQ szintA csecsemők és a kisgyermekek neurológiai fejlődésében létfontosságú a megfelelő mennyiségű DHA jelenléte. Ismert, hogy a DHA módosítja a sejthártya pár alapvető tulajdonságát. Megváltoztatja a rugalmasságát, az áteresztő képességét és kulcsfontosságú a szabályozó fehérjékkel való kapcsolatban is. Emiatt szerepe van közvetlenül az idegrendszer ioncsatornáinak tevékenységében, és a sejtek közti elektromos jelzések valamint a memória működésében. Áttételesen pedig természetesen a tanulási és kognitív képességek létrejöttében.

A születést megelőző időszak és az azt követő pár hónap során kritikus a megfelelő DHA ellátottság. Ez az az időszak, amikor a legnagyobb kárt okozhatjuk a DHA szint csökkentésével. Ez alatt az időszak alatt az anya DHA ellátottsága jelenti a magzat és a csecsemő számára az egyedüli forrást. A Queensland Egyetemen tapasztalt eredmények magyarázatot adnak arra  korábban is megfigyelt dologra, hogy az anyatejjel nevelkedett babák kognitív előnyt élveznek mesterségesen táplált társaikkal szemben.

A koraszülöttek ugyanezen ok miatt alacsony DHA szinttel születnek. Ezt pedig csak tetézi a gyakori mesterséges táplálásuk során tapasztalt DHA hiány.

Egy általános IQ teszt azt mutatta ki, hogy átlagosan 8 IQ ponttal jobb eredményt értek el a szoptatással nevelt gyermekek a mesterségesen tápláltakéhoz viszonyítva.

Csupán érdekes adatként olvastam, hogy az amerikai nők vérének DHA szintje a fejlődő világ országainak átlagával egyenlő csupán. Miközben százszor vagy ezerszer több pénzből élnek sanyarú sorsú embertársaikhoz képest, tápanyag ellátottságuk ugyan olyan rossz, nagyrészt az étrendi rossz választások eredményeként.

Jó és rossz DHA források

Omega 3 halolajAz idegrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges DHA-t a kismamának kell elfogyasztania és átadni a magzatnak vagy a csecsemőnek. A legjobban hasznosuló formát az állati, elsősorban halból származó zsírok jelentik. A lazac, a szardínia és a tonhal, de bármelyik hideg vízi hal remek DHA források. Kisebb mennyiségben a vörös húsok és a tojás tartalmaz DHA zsírsavat.

A vegetáriánus táplálék források közül a len magja tartalmaz DHA forrást legnagyobb arányban. De a lenmag egy nehezen emészthető táplálék az embernek, mert nincs zúzógyomra, mint a madaraknak. Növényi források közül szóba jöhet esetleg a szója-, a dió- és a kukoricaolaj, ám mindegyikkel van egy kis probléma. Nem DHA-t tartalmaznak, hanem ALA (alfa linolénsav) formában van benne az omega-3. Ez a szervezetünk számára egy rosszabb biológiai hasznosulású zsírsav, amit két lépésben (először EPA, majd DHA) át kell alakítani a májnak, hogy a sejtek fel tudják használni. Mivel minden ilyen átalakítás veszteséggel jár az emésztőrendszer állapotától függően, az állati forrásból származó omega-3 mindig nyertes lesz a versenyben.

A friss hal a leginkább kézenfekvő választás. A halkonzervek általában szennyezett halat tartalmaznak, mivel a szennyezett tengervízből halászták őket. Amennyiben étrend kiegészítőkkel oldja meg a DHA fogyasztást, pár dolgot érdemes megfontolnia:

A DHA egy többszörösen telítetlen zsírsav, ami vonzza magához a károsító szabad gyököket és az oxigént is. Ez egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy extrém módon romlékony táplálék. Szabad levegőn tárolva, vagy fény hatásának kitéve és hő hatására is órák alatt tönkremegy. A kanalas adagolású ömlesztett változatok elég elterjedtek. Ha egy héten belül elfogyasztja, közben hűtőben tárolja zárt üvegben, akkor jó. Ha nem, akkor válasszon stabilizált gélkapszulás változatot. Ezt csupán a gyári zárt dobozában kell tárolni és akár egy évig is eltartható.

A romlott halolajnak és minden telítetlen olajnak jellegzetes savanykás, avas íze és szaga van. Ez többet árt, mint használ. Soha ne egyen avas ételt!

A mennyiségekről

Egy tipikus felnőtt DHA adag valahol 0,5-1 gramm között van, amit 5-10 gramm halolaj elfogyasztásával lehet biztosítani. Aki aktívabban él, annak a felső tartomány, aki átlagos életmódot követ, annak 5 gramm is elegendő. A várandós és szoptatós kismamák mindenképpen a magasabb adaggal számoljanak.

Csecsemőknek hogy adagoljuk?

Csecsemők esetén egy felszúrt kapszula tartalmát a bőrébe dörzsölve azonnal a véráramba juttathatjuk a legjobb minőségű olajat, ami a szoptatás alatt a legjobb kiegészítési mód. Amikor aztán áttér a szilárd táplálékokra, abba bele lehet keverni egy kapszula halolajat észrevétlenül. De persze ehet halhúst is, amikor már velünk étkezik.

Számos bizonyíték van már a gyermeki fejlődés és az omega-3 olajok fogyasztásának kapcsolatáról. Bár az egészségügy még nem alkalmazza, de mivel a termék szabadon hozzáférhető javaslom egye és javasolja ezt minden ismerősének.

Forrás:naturhirek.hu

Vitaminok gyerekeknek

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .