Az egészséges öregedés

Idősebb korban is egészségesen

Imádjuk a különféle világnapokat, heteket, hónapokat. Már szinte mindennek van napja, vagy hónapja. Például október elseje az idősek világnapja, illetve október az idősek hónapja. Ennek apropóján igyekszünk az elkövetkező hetekben több olyan tanácsot adni, ami nem csak a 20 éveseknek szól. Egészséges öregedés, hogyan?

Krónikus betegségek nélkül

Például Dr. Bruce Ames – a Kalifornia Egyetem tanára – szerint ha bizonyos létfontosságú mikroelemek hiányoznak a szervezetünkből, a test lassú, alattomos változásokon megy keresztül, amelyek aláássák az egészségünket és növelik a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Bár ezt minden vitamingyártó tudja, de ha egy professzor jelenti ki, az sokkal hitelesebb.

A professzor és munkatársai 25 tanulmányt elemeztek és arra a következtetésre jutottak, hogy az elégtelen szelén ellátottság komolyan hozzájárul a a kor előrehaladtával gyakoribbá váló betegségek és állapotok kialakulásához, úgymint rák, a szívbetegségek és az immunrendszer zavarai.

A leggazdagabb szelén forrás a brazildió (szokatlanul nagy szelén tartalma miatt túl is lehet vele adagolni). Napi 2-3 szem elegendő szelént biztosítana. Érdekes, hogy a nálunk termelt dió szinte semennyit nem tartalmaz szelénből (5mikrogramm/100gramm). Napi 2-3 kilót kellene megenni belőle, hogy elegendő szelénhez jussunk. Ami még jelentős szelén forrás a kagylók és a friss és tengeri halak.

Harc a szabad gyökök ellen

Egészséges öregedés brokkolival? A brokkoli jól ismert a táplálkozás-tudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel. Ez nem is meglepő, hiszen nagyon értékes tápanyag-összetétele van. Megtalálható benne számtalan vitamin és létfontosságú ásványi anyag.

A brokkoli szerepet játszhat az idősebb korban tapasztalható immungyengeség leküzdésében.

A brokkoli egyik hatóanyaga a sulforaphane, ami aktivál néhány olyan enzimet a szervezetben, amiknek erős antioxidáns tulajdonságuk van és emiatt eredménnyel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel. A szabad gyökök olyan kémiailag instabil molekulák, amik károsítják azokat a sejteket, amikkel kapcsolatban kerülnek és emiatt elsődleges szerepük van az öregedési folyamatokban és az ezzel együtt járó krónikus betegségek kifejlődésében.

Dr. Andre Nel szerint:

“Az oxidatív stresszel szembeni védekező képességünk fogja meghatározni az öregedésünk gyorsaságát, valamint azt, hogy ez az öregedés miként fog megtörténni. Kutatásunk kimutatta, hogy a brokkoliban található vegyület több módon is fokozza az oxidáció elleni immunharcot és lassítja ennek öregedéssel arányos hanyatlását.”

Akár a nyers csírát fogyasztja valaki minden nap, akár a főtt brokkolit, akár a szulforafán kapszulákat, a hangsúly a mindennapos fogyasztáson van.

Akciós Vitaminok, 50 év felettieknek

 

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .