Nem biztonságos a C-vitamin?

Mennyire biztonságos a C-vitamin?

“A tudomány tragédiája, amikor egy gyönyörű hipotézist egy csúnya tény tesz tönkre.”  A C-vitamin biztonságos. Ez nem vélemény, hanem tudományos tény. Hogyan lehet megállapítani, hogy egy anyag mennyire biztonságos?

Először is: teljesen biztonságos szer nincs. Még a víz sem az. Talán 8 liter körüli víz rövid időn belül elfogyasztva vízmérgezést okoz. Ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy a víz ivása alapvetően biztonságos.

Egy akármilyen gyógyszer biztonságát az un. terápiás index értéke szabja meg. Ez egy szám, ami úgy keletkezik, hogy a szer mérgező mennyiségét elosztják a terápiás mennyiséggel. A kapott érték minél kisebb értelem szerűen annál veszélyesebb a szer. Minél nagyobb, annál veszélytelenebb. Azt pedig, hogy mi a mérgező mennyiség, egyszerűen határozzák meg. Vesznek 10 embert (egeret vagy akármit) és az a mennyiség mérgező, amitől pont a fele hal meg azonnal. Ez ám tudományos! De akár hiszi, akár nem, így határozzák meg ma egy gyógyszer biztonságosságát. A fentiek értelmében egy gyógyszer, aminek a terápiás indexe 4, azt jelenti, hogy igen veszélyes. Egy közismert malária elleni szer éppen ilyen. Véletlenül nem egyet veszek be, hanem 4-et, meghaltam. Vannak altatók, fájdalom csillapítók, hasonlóan “biztonságosak” kint a drogériák polcain.

Hogyan néz ki a fenti számítás a C-vitamin esetén?

Amennyiben megfigyeljük, az egy-két gramm körüli terápiás adagok a C-vitaminból eléggé elfogadottak manapság. Amennyiben egy embernek nem jut jobb eszébe, minthogy C-vitaminnal vessen véget az életének, nagyjából 350 grammot kellene egyszerre bejuttatnia a szervezetébe. Ettől 50%-os valószínűséggel halna meg. Ezt csak intravénásan lehetne bejuttatni, mivel az emésztőrendszerből ennyit nem képes a szervezet felvenni. A terápiás index ezek szerint C-vitamin esetén 200 és 400 körül mozog. Vessük ezt össze a recept nélkül kapható paracetamol tartalmú fejfájás csillapítókkal, amiknek általában 25.

Több hipotézis is napvilágot látott a bulvár médiában ami a C-vitamin veszélyeit ismertette, de a tény egészen más. Évente 16000-re becsülik az USA-ban a recept nélküli gyulladáscsökkentők mellékhatásaitól meghalt emberek számát. Magyarországon erre vonatkozó becsléseket nem találtam. Viszont évek óta keresem, hogy találjak egyetlen esetet, ami a C-vitamin vagy akármilyen vitamin szedéséből származó halálesetet írna le az orvosi szakirodalomban, de nem találom.

Vesekő hipotézis

Jó, ezt nem hagyhatom ki. Ez annyira közismert már, hogy szerintem mindenkinek eszébe jutott, míg fenti elmélkedésemet olvasta.

Az, hogy a C-vitamin vesekövet okoz, egy 50 éves hipotézis. Itt az ideje, hogy megnézzük a tényeket. Ahogy én látom, ez a sztori kimondottan Linus Pauling elleni támadás része volt. Egy Mark Levine nevű orvos 1996-ban 6! Embert vizsgált meg és azt találta, hogy 2000mg C-vitamin bevételét követően 30%-al megnőtt a vizeletükben az oxálsav mennyisége. Ennek eredményeként azt javasolta, hogy ne a Pauling által javasolt 2000mg legyen a napi optimálisként javasolt C-vitamin fogyasztás, hanem csak 1000mg. Viszont a hír, kicsit megváltoztatva, azonnal bejárta a világot és habár ez idáig senki nem talált egyetlen embert sem, akinek a C-vitamintól veseköve származott volna, a hipotézis annyira beépült az orvosképzésbe, hogy ki sem lehet verni a fejükből. Mivel az egyetemen sok hallgató 2-essel megy át a vizsgán, a mennyiségre már nem is teljesen emlékeznek, ha egyáltalán elolvasták annak idején két átmulatott éjszaka közt a vizsgára készülve. Két olyan dokumentációt is találtam, amiben nagy létszámú embert vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy van e összefüggés a vesekövük és a C-vitamin fogyasztásuk között. Az elsőben 85557 nő esetén nem találtak, a másodikban 45251 férfi esetén pedig éppen fordított eredményt kaptak.

Akik 1500mg-nál többet fogyasztottak ebből a vitaminból, azoknál kevesebb volt a vesekő előfordulási aránya.

Na, erre gondoltam, mikor a bevezetőben Huxley könyvéből idéztem a tudomány tragédiájáról.

Demecs István

természetgyógyász

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .