10 dolog, amitől egészségesebb lesz a szíve

Mitől lehet egészségesebb szíved?

Mit kell tenned azért, hogy a szíved – ami a test legfontosabb funkcióját látja el – sokáig egészséges maradjon? Most megmutatjuk, hogy – a rendszeres testmozgás mellett – milyen ételeket érdemes fogyasztanod ahhoz, hogy ez a kis ketyere még hosszú-hosszú évekig egészségesen dobogjon a mellkasodban. Legyen egészségesebb szíved!

1. Q-10 Koenzim

A Q-10 nélkülözhetetlen tápanyag a szív egészségéhez, ez az elsődleges szívvédő anyag. Fogyassz belőle nagy dózisú – pl. 100 mg-os – táplálék-kiegészítőt mindennap. Ha szükséges, konzultálj orvosoddal, a vele megbeszéltek alapján akár nagyobb mennyiségben is fogyaszthatod.

2. Magnézium

A magnézium az egyik legfontosabb és leggyakrabban fogyasztott ásványi anyag. Segít megelőzni a szívinfarktust, szabályozza a magas vérnyomást. Ezeken felül más pozitív hatásai is vannak. Ha gyenge az izomzatod, csontozatod, romlanak a fogaid, az mind annak a jele, hogy kevés ásványi anyagot fogyasztasz. A becslések szerint a lakosság közel 90%-a magnéziumhiányos.

3. Szelén

Szükség van rá ahhoz, hogy a szervezet Q-10 koenzimet tudjon előállítani, és a felszívódását is segíti. Megvédi a szívet azáltal, hogy gátolja a vérrögképződést, s ily módon csökkenti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát is. Sőt, növeli a HDL koleszterin arányát a vérben az LDL koleszterin rovására, amellyel szintén a szív és az erek egészségét szolgálja. A szelénkészítmények szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása főleg a dohányosok vagy az infarktuson, szélütésen átesettek számára fontos, de napi vitamin- vagy ásványi anyag-adagjában mindenkinek hasznos.

4. D3-vitamin

Számos kutatási adat látott már napvilágot, amely a d-vitamin fontosságára utal. Rengeteg betegség gyógyítható a segítségével, viszonylag rövid idő alatt. Így van ez a szív egészségével is. Normalizálja a vérnyomást, javítja az inzulin érzékenységet, összességében csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

5. Jód

1933-ban, Dr. Kenneth Turner, a Harvard Medical School-ban végzett egy kísérletsorozatot nyulakon, amelynek segítségével bebizonyította, hogy a jód megakadályozhatja az érszűkület (atherosclerosis) kialakulását a nyulaknál, még abban az esetben is, ha rettenetesen egészségtelen dolgokkal etették őket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyél “szemét” ételeket (=junk food), és mellé jó sok jódot, mert ez majd mindent megold. Csupán annyit, hogy a jódtartalmú ételek is segítenek, ha már kialakult a baj. A legjobb, ha emellett minőségi ételeket fogyaszt.

6. Fokhagyma

Számos tanulmány kimutatta, hogy napi egy gerezd fokhagyma gátolja a rossz koleszterin (LDL) kialakulását, és növeli a jó (HDL) koleszterinszintet. Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a fokhagyma segít normalizálni a vérnyomást, és serkenti a vérkeringést. Sokan ezért fogyasztják. Ha nem bírod természetes, nyers formában megenni, szerezz be fokhagymaolaj-kapszulát. Főzött, párolt állapotban már kevésbé hatásos.

7. C-vitamin

A c-vitamin az egyik legalapvetőbb táplálék az egészségünk megőrzése szempontjából. A legjobb, ha minden nap elfogyasztasz – vérmérsékletedtől és igényeidtől függően – 500-2000 mg-ot. Persze, ennél akár sokkal többet is lehet, döntsd el, hogy Neked mi az ideális mennyiség. A c-vitamin javítja az érfalak állapotát, hasznos érrendszeri betegségek esetén, megállítja az állapot romlását, és visszafordítja azt, folyamatos alkalmazásával látványos javulás érhető el. Szerepe van a vérnyomásban is. Fogyaszd mindennap, hogy egészségesebb szíved legyen!

8. Kakaó

Nem csak finom, de egészséges is. Ide sorolhatjuk a jó minőségű csokit is. Vegyél legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét, és egyél rendszeresen néhány kockával. A kakaó olyan flavonokat tartalmaz, amelyek javítják a vérerek működését. Egy természetes, és ínycsiklandó módja az egészség megőrzésének. Az olcsó, csokoládénak látszó nassolnivalóktól nem lesz egészségesebb szíved! Figyelj rá, hogy ne a cukor tegye ki a tömeg 60-70%-át! Amennyiben ilyet eszik valaki, akkor nem a kakaó, hanem a cukor “előnyös” tulajdonságait fogja “élvezni”.

9. Cayenne

A Cayenne a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A gyógynövények királyának is nevezek, mivel a legerősebb szívbarát anyagokat tartalmazza. Erősíti, serkenti, tonizálja a szívet, kiegyensúlyozza a vérkeringést és a vérnyomást, és lenyugtatja a túl erős szívdobogást. Érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni a fogyasztását, mivel igen erős anyag, majd fokozatosan növelni az adagot.

10. Galagonya

Nagyon gazdag flavonoidokban, melyek védik a hajszálereket a káros szabad gyököktől. Normalizálja a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírlerakódást a májban. Csökkenti a szívritmuszavar, az érelmeszesedés, a vérrögök és a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét. Hosszabb ideig kell fogyasztani ahhoz, hogy jótékony hatása érzékelhető legyen.

Természetesen a fentieken kívül még sok olyan táplálék van, ami hozzájárul a szívünk egészségéhez, most néhány igazán fontosat ragadtunk ki. Fogadd meg ezeket a táplálkozási tanácsokat, mozogj rendszeresen, és meglátod, hogy egészségesebb szíved lesz, a szívbetegségek messziről elkerülnek majd.

forrás: naturhirek

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .