Miért egye meg a görögdinnye magot is?
A görögdinnye nagyon ízletes és hasznos, élelmiszer. Nem utolsó sorban egészséges is, és nem csak maga gyümölcs, de a magja is. Pedig pont a magját válogatjuk ki, és dobáljuk el, vagy direkt mag nélküli dinnyét keresünk. Ismerős? Pedig a dinnyemag fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.
Van itt néhány ok, ami miatt nem érdemes kidobni a dinnye magot
-
1. Kiváló aminosav forrás
A görögdinnye magjai esszenciális aminosavat szállítanak, például triptofánt és glutaminsavakat. A lizin fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában és a szervezetben lévő kollagén és kötőszövetek kialakulásában. Az arginin segít az anyagcserében, a kardiovaszkuláris rendszerben és a szexuális egészség javításában.
-
2. Rostforrás
A görögdinnye magvak jó energiaforrások, oldhatatlan és oldható rostot egyaránt tartalmaz. Segít a sima bélmozgás elérésében és a székrekedés kezelésében.
-
3. Magnézium
Ezek a magok magnéziumban gazdagok, amelyek felelősek a normális szívműködésért, elősegítik a normális vérnyomást, támogatja az anyagcserét és a fehérjeszintézist.
-
4. Vízhajtó
A dinnye magvakat hagyományosan az ödéma gyógyítására használják. Egyen naponta 1 teáskanál szárított dinnyemagot mézzel. Ha naponta három csésze görögdinnye levet iszik, az is működik, mivel a dinnye vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik.
-
5. Vércukorszint
Görögdinnye mag tea: öntsön forró vizet 2-3 teáskanál dinnyemagra és hagyja ázni körülbelül 30-45 percig. Ez a tea segíteni fog a vércukorszint szabályozásában és a cukorbetegség karbantartásában.
-
6.Prosztata egészsége
Az Európai Gyógyszerkönyvben közzétett kutatások a magvak előnyeit sugallják a prosztata megnagyobbodás kezelésében.
-
7. Méregtelenítés
A görögdinnye magot hagyományosan méregtelenítőnek tekintik. A vese és rendellenességei kezelésére használják.
Épp most van a szezonja! Fogyassza rendszeresen, és ne dobja ki a magokat, fogyassza el nyugodtan, nem fog dinnye nőni a hasában. 🙂
Köszönöm a cikket – viszont tanácstalan vagyok: a gyümölcsmagoknál mindig előkerül az a probléma, hogy hozzájárulhatnak vakbél- vagy divertikulum gyulladáshoz, ezért általában óva intenek az orvosok a fogyasztásától.
Lehet, hogy inkább szárítva és összetörve kellene fogyasztani? A cikk nem ad tanácsot a mennyiségekkel kapcsolatban.
Kivéve a teánál, bár 2-3 dinnyemag 1 csésze teához kicsit kevésnek tűnik…
Örülnék a pontosabb információknak, és különösen a vércukorszint és prosztata témákban a tapasztalatokat igazoló forrásoknak, linkeknek.
Kedves Júlia!
Elírás történt, a 2-3 dinnyemag tényleg kevés. 2-3 teáskanál a jó. Akinek bélgyulladása van azoknak nem igazán javasolt, ugyanúgy, ahogy a különböző durvábbra őrölt rostkészítmények sem. Ilyenkor nagyon finomra őrölt magvakat vagy rostkészítményeket lehet esetleg, ha nem érzik úgy, hogy rátesznek még egy lapáttal a gyulladásra.
Csak olyan dinnyét és szőlőt szoktam vásárolni, aminek van magja, véleményem szerint ugyanis a mag nélküli változatokat ” sterilizálták “, amiből arra következtetek, hogy hatással lehetnek az emberi szervezetre is, és gyermeknemzési problémákat okozhatnak. Ha pedig már megvettem, akkor meg is eszem 🙂