Miért egye meg a görögdinnye magot is?

A görögdinnye nagyon ízletes és hasznos, élelmiszer. Nem utolsó sorban egészséges is, és nem csak maga gyümölcs, de a magja is. Pedig pont a magját válogatjuk ki, és dobáljuk el, vagy direkt mag nélküli dinnyét keresünk. Ismerős? Pedig a dinnyemag fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Van itt néhány ok, ami miatt nem érdemes kidobni a dinnye magot

  1. 1. Kiváló aminosav forrás

    A görögdinnye magjai esszenciális aminosavat szállítanak, például triptofánt és glutaminsavakat. A lizin fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában és a szervezetben lévő kollagén és kötőszövetek kialakulásában. Az arginin segít az anyagcserében, a kardiovaszkuláris rendszerben és a szexuális egészség javításában.

  2. 2. Rostforrás

    A görögdinnye magvak jó energiaforrások, oldhatatlan és oldható rostot egyaránt tartalmaz. Segít a sima bélmozgás elérésében és a székrekedés kezelésében.

  3. 3. Magnézium

    Ezek a magok magnéziumban gazdagok, amelyek felelősek a normális szívműködésért, elősegítik a normális vérnyomást, támogatja az anyagcserét és a fehérjeszintézist.

  4. 4. Vízhajtó

    A dinnye magvakat hagyományosan az ödéma gyógyítására használják. Egyen naponta 1 teáskanál szárított dinnyemagot mézzel. Ha naponta három csésze görögdinnye levet iszik, az is működik, mivel a dinnye vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik.

  5. 5. Vércukorszint

    Görögdinnye mag tea: öntsön forró vizet 2-3 teáskanál dinnyemagra és hagyja ázni körülbelül 30-45 percig. Ez a tea segíteni fog a vércukorszint szabályozásában és a cukorbetegség karbantartásában.

  6. 6.Prosztata egészsége

    Az Európai Gyógyszerkönyvben közzétett kutatások a magvak előnyeit sugallják a prosztata megnagyobbodás kezelésében.

  7. 7.  Méregtelenítés

    A görögdinnye magot hagyományosan méregtelenítőnek tekintik. A vese és rendellenességei kezelésére használják.

Épp most van a szezonja! Fogyassza rendszeresen, és ne dobja ki a magokat, fogyassza el nyugodtan, nem fog dinnye nőni a hasában. 🙂

Magosi Judit szerzőről

3 thoughts on “Miért egye meg a görögdinnye magot is?”

  1. Köszönöm a cikket – viszont tanácstalan vagyok: a gyümölcsmagoknál mindig előkerül az a probléma, hogy hozzájárulhatnak vakbél- vagy divertikulum gyulladáshoz, ezért általában óva intenek az orvosok a fogyasztásától.
    Lehet, hogy inkább szárítva és összetörve kellene fogyasztani? A cikk nem ad tanácsot a mennyiségekkel kapcsolatban.
    Kivéve a teánál, bár 2-3 dinnyemag 1 csésze teához kicsit kevésnek tűnik…
    Örülnék a pontosabb információknak, és különösen a vércukorszint és prosztata témákban a tapasztalatokat igazoló forrásoknak, linkeknek.

    1. Kedves Júlia!
      Elírás történt, a 2-3 dinnyemag tényleg kevés. 2-3 teáskanál a jó. Akinek bélgyulladása van azoknak nem igazán javasolt, ugyanúgy, ahogy a különböző durvábbra őrölt rostkészítmények sem. Ilyenkor nagyon finomra őrölt magvakat vagy rostkészítményeket lehet esetleg, ha nem érzik úgy, hogy rátesznek még egy lapáttal a gyulladásra.

  2. Csak olyan dinnyét és szőlőt szoktam vásárolni, aminek van magja, véleményem szerint ugyanis a mag nélküli változatokat ” sterilizálták “, amiből arra következtetek, hogy hatással lehetnek az emberi szervezetre is, és gyermeknemzési problémákat okozhatnak. Ha pedig már megvettem, akkor meg is eszem 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .