Indul a strandszezon! Ússza meg idén fertőzések nélkül!

Ha nyár, akkor irány a strand és a vízpartok! Ám a kellemes nyári strandolás könnyen veszélyessé válhat, és előfordul, hogy kellemetlen tünetekkel térünk haza a vízpartokról. Milyen tünetekkel járhatnak a fertőzések, és hogyan előzzük meg?

A víz illetve a nedves közeg kiváló feltételeket nyújt a kórokozók szaporodásához.  A természetes vizekben, de még a strandok klórozott vizeiben is igen sok baktérium található. Ezek között vannak ártalmatlanok, és léteznek az egészségre veszélyes baktériumok is.

Milyen tünetekkel járnak a fertőzések és mit tehetünk ellene?

Például nőknél okozhatnak hüvelygyulladást, mely tünete lehet irritáció, viszketés, égető érzés, valamint hasi szúró vagy görcsös fájdalom. Ami még nyáron jellemző, a húgyúti fertőzés (tünete lehet például a görcsös vizelési inger), és a herpesz ( a nemi szerveken fellángoló herpesz tünete lehet a bizsergés, kellemetlenség, viszketés,csípőtáji fájdalom majd a hólyagok)

Kik a „szerencsések”?

Ha valakinek eléggé rendben van az immunrendszere, akkor az is előfordulhat, hogy nem járnak tünetekkel  a fertőzések, sem a húgycső gyulladása, hanem észrevétlenül elmúlik.

Vannak, akik kevésbé „szerencsések” és bizony kellemetlen tünetekkel ér véget a kellemes strandolás.

Egy egészséges ember, aki egy jól működő immunrendszerrel rendelkezik, vagy már eleve el sem kapja a betegséget, vagy ha a mégis elkapná, nagyon hamar felépül a betegségből. Egyesek hetek helyett akár órák alatt.

Ezért az immunrendszer karbantartása nyáron sem elhanyagolható. Ez az egyik, amiért fontos nyáron is a megfelelő vitamin pótlás. Tehát nyáron se hanyagolja el a multivitamin fogyasztását! Lényeges, hogy ne csak egy-egy vitamint vagy ásványi anyagok fogyasszon (mondjuk C-vitamint, meg cinket) hiszen a vitaminok és ásványi anyagok csak együtt, rendszerben tudják kifejteni a hatásukat. Annyira erősek csak, mint a lánc leggyengébb láncszeme.

Tehát nem az egészséges, akit megvizsgálunk, és nem találunk semmi gyógyszerezhető vagy műthető elváltozást, hanem az, aki ha találkozik egy vírussal vagy baktériummal, az észrevétlenül vagy rövid idő alatt magától gyógyul. 

Speciálisan a fertőzések ellen: Tőzegáfonya és Acidophilus

Tőzegáfonya

Ez a kesernyés-savanykás bogyó, nem csak a gasztronómia területén arat sikereket.  Magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt a gyógyászat területén is egyre népszerűbb.  De van egy igen sajátos tulajdonsága melyet már több kísérletben is bizonyítottak, mégpedig az, hogy  teflonszerű bevonatot képezve megakadályozza, hogy a húgyhólyag falára baktériumok tapadjanak, ennek köszönheti a húgyúti fertőzéseket megelőző hírnevét.

Vizsgálták már más szervekre gyakorolt hatását is, és a baktériumokra kifejtett hatása miatt a tőzegáfonya a fogszuvasodás és gyomorfekély megelőzésében is hatékonynak bizonyult. A fenti hatások a vizsgálatokban leginkább nőknél mutattak pozitív eredményt.

Acidophilus

Bizonyára hallotta már, hogy léteznek a szervezet számára hasznos baktériumok is.  Az acidophilus is egy ilyen jó baktérium.

Az Acidophilus baktérium kedvezőtlen környezetet teremt a különféle kórokozók, például a mikrokokkuszok, a klosztridiumok, a különböző kólibaktériumok, illetve a gombák számára. Segíthet a tejfehérjék, az aminosavak, a zsírok, és a laktóz feldolgozásában. Gátolja a különféle kórokozók, gombák elszaporodását. Rendben tarja az emésztést, szabályozza azok funkcióit.

forrás: origo; www.ncbi.nlm.nih.gov

nyari_gyerek_vit_banner

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .