Amikor nem a fájdalomcsillapító hiányzik…

Legalább egy tucat különféle fejfájás létezik. Szinte nincs ember aki ne találkozott volna azzal a fajtájával, ami délután 4-5 körül kezdődik a tarkó tájékán és lassan erősödik fel estig, majd másnapra magától elmúlik akár kezeli valaki akár nem. Gyakrabban jelentkezik nyáron és melegben. Ha nem a fájdalomcsillapító hiánya okozza, akkor mi?

Ennek oka majdnem minden esetben a test elektrolit háztartásának felborulása, egyszerűbben szólva a sóhiány. A sók közül is legtöbbször a kálium hiánya váltja ki ezt és nők esetében kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Nem praktikus sóhiányt fájdalomcsillapító segítségével “kezelni”. Néha egyetlen mokkáskanál konyhasó is megoldja a helyzetet, de napi 2-3 adag speciálisan összeállított vitamin, ami bővelkedik ásványi sókban, főleg káliumban, és tartalmaz némi b-vitamint segíthet megakadályozni a sóhiány okozta fejfájás kialakulását és mellékesen energikusabbá teszi az embert.

Sportolók és izzadósok

Egy kiadós edzés vagy olyan fizikai munka során ami fokozott verejtékezéssel jár, nem csak víz távozik a pórusokon, hanem értékes ásványi sók is. Ezek hiánya fáradttá teszi az embereket és legtöbben ezt éhségként élik meg. Ez természetes, és ez valójában éhség. De nem egy újabb adag pizza hiányzik ilyenkor, hanem egy kis só. Elsősorban kálium, kalcium, foszfor és magnézium. (volt is már szó egy korábbi cikkünkben a rejtett éhségről, de ott az elhízással kapcsolatban. Ott sem egy újabb adag étel hiányzik, hanem a tápanyagok, ahogy itt sem a fájdalomcsillapító hiánya okozza a problémát.)

Az ásványi sók mellett fontos, hogy jelentős mennyiségben (min. 1000 mg ) C-vitamint is fogyasszunk. A c-vitamin segíti az izmok és inak regenerálódását egyik edzéstől a másikig, hiszen a c-vitamin a kollagén-képződés legfontosabb támogatója.

Edzés előtt elfogyasztva ezeket nagyobb kitartást érhetünk el vele, edzés után pedig segít a feltöltődésben.

Légkondicionálás, ásványvíz

Az autónkban és az irodában lévő száraz, légkondicionált levegő miatt a szervezetünk kiszárad. A dehidratált állapot megakadályozására – helyesen – mindenki a rendszeres és fokozott vízfogyasztást javasolja. Legyen ez ásványvíz vagy tisztított csapvíz, az ásványi só pótlás nélkül felborítja a szervezetünk elektrolit háztartását.

A helyes folyadékpótlás az lehetne, hogy ásványi-sókban gazdag zöldségleveket fogyasztunk vagy ha tiszta vizet iszunk, naponta 2-3 alkalommal adjunk hozzá egy adag vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó multivitamin italport. Ezzel energikusabbá válunk akkor is, amikor mások elpillednek estére.

Gyerekeknek kóla helyett, felnőtteknek fájdalomcsillapító helyett

Az üdítőitalok kevés kivétellel nem tartalmaznak vitaminokat és ásványi-anyagokat. A legnépszerűbb és olcsó üdítőitalok nagyon magas cukortartalommal bírnak. Például fél liter Coca-Cola 56 gramm cukrot tartalmaz. Ez a cukormennyiség – akár elismerjük, akár nem – rombolja azt immunrendszert, melegágya a csak később kialakuló cukorbetegségnek.

Az áruházunkban kapható multivitamin italporokból, ha 2-3 dl vízben feloldunk egy adagot, akkor egy kellemesen édes-savanykás üdítő italt kapunk, ami mindössze 5 gramm cukrot tartalmaz. Ez kevesebb, mint egy tizede a hagyományos üdítőitalok cukortartalmának. Mesterséges édesítőszert nem tartalmaz. Vitaminokat és ásványi anyagokat annál inkább.

Az anyagcsere során számos ásványi-só és elektrolit biztosítja az egészséges hidratáltságot és némelyik részt vesz az energiatermelő folyamatokban is. Elektrolitokat vesztünk edzés és egyéb okból bekövetkező verejtékezés során.

Ne a fájdalomcsillapító legyen az első, amivel megpróbálod megoldani a problémát!

Keress olyan multivitamin italt, ami tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és káliumot!

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .