Vitaminokkal javítható génhibák?

A vitaminok létfontosságú vegyületek, melyek szükségesek az egészséges anyagcseréhez. Vitaminokkal hozzájárulunk az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez. Ezeket szervezet nem képes saját maga előállítani, ezért külső forrásból kell felvenni. Hiányuk a szervezetben különböző (látható és akár láthatatlan) tüneteket okoz, melyek megfelelő vitaminpótlással kezelhetőek.

Kiderült, hogy a génjeinkben hibásan kódolt enzimek csökkent működése megfelelő mennyiségben bevitt vitaminokkal vagy ásványi anyagokkal helyreállítható.

A Berkeley Egyetem tudósai Nicholas Marini vezetésével azt vizsgálták, hogy egy adott enzimnek hányféle változata fordulhat elő az emberek genetikai anyagában, s ezeknek a változatoknak a működése hogyan befolyásolja a gének öröklődő tulajdonságait, majd megvizsgálták, hogy vitaminokkal ezen hibák előfordulási aránya hogyan változik. (Hogy jutottak eszükbe pont a vitaminok? :))

A vizsgálat

A kutatók 564 önkéntestől vettek DNS-mintát, s megvizsgálták az enzim génjét. Összesen 14 különböző génváltozatot találtak, ebből 3 általánosan előfordult az önkéntesek körében. Ezt követően beültették a különféle génváltozatokat élesztősejtekbe, hogy megvizsgálhassák, mennyiben tér el egymástól az enzimváltozatok működése.

Marini kutatócsoportja összesen 4 olyan enzimvariánst azonosított a 14-ből, amelyek hatékonysága csökkent a normál fehérjéhez képest élesztőkben. Ezek közül az egyik mutáns már régóta ismert: egy példányban az emberek közel 30%-a hordozza, 2 példányban a mutáns gén gyakorisága 9%-os.

Vitaminokkal helyreállt az enzim működése

Egy kevéssé gyakori mutáns enzimváltozatot kivéve, amikor a kutatók megfelelő koncentrációban folsavat adagoltak az élesztőkultúrákhoz, sikerült tökéletesen helyreállítaniuk az enzim működését.

Mindezek alátámasztják Bruce Ames, az egyetem professzorának egy korábbi tanulmányban feltárt eredményeit. A professzor még 1970-ben felfedezte, hogy bizonyos baktériumok, amelyek amúgy nem képesek egy adott aminosav (a fehérjék “építőkövei”) előállítására, B6 vitamin jelenlétében mégis termelik azt. Tovább folytatva a kutatásokat, a tudós végül arra a következtetésre jutott, hogy az adott enzimek működéséhez nélkülözhetetlen vitaminokra és ásványi anyagokra nézve – a genetikai örökítőanyagban megjelenő enzimváltozatoknak megfelelően – különböző lehet az emberek optimális vitamin- és ásványianyag-szükséglete.

(Figyelem! A minimális és az optimális között igen nagy a különbség! Az alacsony hatóanyagtartalmú (javasolt napi mennyiségnek megfelelő adagok) kiegészítőktől ne nagyon várjon senki eredményt. Keressen magas hatóanyagtartalmú vitaminokat)

 

Köszönjük.

forrás: origo

 

vitaminok_50felettvitaminok_gyerekeknek

vitaminok_noknekvitaminok_ferfiaknak

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .