Miért jó ha színesen táplálkozik?

Nap, mint nap találkozunk mindenféle színű zöldséggel és gyümölccsel az áruházak polcain vagy a piacon, azt viszont csak kevesen tudják, hogy mekkora jelentőséggel bírnak ezek a színek táplálkozásunkban. Ön színesen táplálkozik?  A legjobb, ha mindenből eszünk egy keveset, de nézzük meg kicsit részletesebben miért is fontos ez nekünk.

Ön színesen táplálkozik?

Zöld szín

A növények zöld színét a klorofill adja. Ezek a zöldségek és gyümölcsök májvédő hatásúak. Védik a szemünket, ugyanis luteint tartalmaznak. Fontos megemlíteni még, hogy segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket.

Ilyenek például: avokádó, zöld alma, kiwi, zeller, uborka, fejes káposzta, cukorborsó, spenót, sóska, spirulina alga…stb.

Sárga szín

A sárga színt adó vegyületek antioxidáns hatásúak. A sejtek regenerálódásában játszanak szerepet, védik a szemet és segítik megelőzni a szürke hályog kialakulását.

Ilyenek például: banán, citrom, sárga paprika, ananász…stb.

Fehér/Barnás szín

Magas kálium és magnézium tartalmuk miatt segítenek a koleszterinszint csökkentésében, és védelmet nyújt a szív-és érrendszeri betegségek ellen.

Ilyen például: karfiol, gyömbér, fokhagyma, karalábé, gomba

Piros szín

Likopin és antocián nevű anyagokat tartalmaznak, melyek húgyvezetékünk megfelelő működésében segítenek, illetve serkentik a memóriánkat is. Segít a vastagbél és prosztatarák megelőzésében. A legmagasabb likopin-tartalma a paradicsomnak van. A rendszeres paradicsomfogyasztás, a likopen tartalom miatt csökkenti a prosztatarák kialakulásnak esélyét.

Ilyen például: tőzegáfonya, eper, cseresznye, meggy, paradicsom…stb.

Lila szín

Ezek a növények serkentik az agy működését, stabilizálják a vércukorszintet, jó hatással vannak az erekre. Magas antioxidáns tartalmuk lassítja az öregedést.

Ilyen például: lila áfonya, cékla, vöröskáposzta, szilva, füge…stb.

Narancssárga szín

A magas C-vitamin tartalom mellett sok karotint és béta-karotint tartalmaznak. Erősítik az immunrendszert, védik a szemet, óvja a bőr sejtjeit, ezáltal lassítja az öregedési folyamatot.

Ilyen például: narancs, sárgabarack, sárgadinnye, sütőtök, sárgarépa, mangó…stb.

Tehát ha Ön színesen táplálkozik, akkor igen sok betegség kialakulása ellen tud tenni valamit. Ha nem tudja mindig beszerezni a különböző gyümölcsöket, legyen kéznél otthon ezeknek néhány kivonata, amivel helyettesíteni tudja ezeket a szuper élelmiszereket.

superfood__banner

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .