Érelmeszesedés és csontritkulás ellen

Amikor Weston Price fogorvosként felismerte hogy egyes állatfajok tejében van egy általa „X-összetevőként” elnevezett tápanyag, nagyjából az összes lényeges K-vitaminnal kapcsolatos élettani hatást egyszerre figyelte meg. De mi a különbség a K1 és K2 vitamin között? Mit tud a K2 vitamin?

1939-et írtunk és „Nutrition and Physical Degeneration” című könyvében nem csak a fogakra és a teljes arcberendezésre, de a test egészére hatással bíró tápanyagot fedezett fel, amit ma K2-vitamin néven, vagy iránta tiszteletet mutató kutatóként „Price Faktorként” is említünk. 1939 óta a „szép emberek vitaminjáról” kiderült, hogy számos élettani hatása van és: semmi köze a véralvadáshoz és a nevében sajnos hasonló K1-vitaminhoz.

Eltartott egy ideig, de mára pontosan azonosítottuk ezt a zsírban oldódó vitamint, amitől a hófehér fogak még fehérebbek lesznek. Csakúgy mint a B-vitaminok esetében, a K-vitamin is egy családot jelent. Számos egymástól teljesen eltérő molekulát, teljesen eltérő élettani hatással nevezünk szerencsétlenül K-vitaminnak.

Ez egy picit megzavarja az orvosi gyakorlatot, és talán a következő bekezdések segíthetnek ezt némileg kitisztázni.

Az imént említett K1-vitamin vagy fillokinon csak növényi, jellemzően sötét, zöld és leveles növényekben fordul elő. Hiányában megszűnik a véralvadás és ez okozhat komoly betegséget.

Ezzel ellentétben a K2 vitamin vagy menakinonok több különböző vegyületet jelentenek, amik közül eddig egy tucatot azonosítottak és neveztek el MK4… MK13 kóddal. Közülük élettani szempontból az MK4 és az MK7 bizonyult értékesnek.

Korábban az orvosi tankönyvek szerzői úgy tudták, hogy teljesen mindegy melyik formához jut hozzá egy ember, mert a szervezet képes az egyik formát a másikba és vissza alakítani, ha szükséges. Valójában ez a kijelentés nem pontos. A bélflóra baktériumai képesek a K1-vitamint K2-vé alakítani, főleg ha ez egy egészséges tehén vagy kecske bélflórája. Egy egér már kevésbé képes erre, az emberi bélflóra pedig igen szegényesen.

Hiányos a táplálkozásunk, mert:

  • Kerüljük a tojás fogyasztást, ami a legjobb MK4 típusú K2-vitamin forrás.
  • Kerüljük a zsíros ételeket, mert félünk az érelmeszesedéstől.
  • A pizzánkon nem érlelt sajtot kapunk hanem értéktelen „sajtkészítményt”, ami nem tartalmaz egyáltalán MK7-et.
  • Nem eszünk erjesztett szójaterméket, mert nem része a nyugati étrendnek, pedig ez a leggazdagabb MK7 forrás.
  • Nem eszünk legeltetett állat húsát illetve tejét, mert kétszer-háromszor drágább, mint a nagyüzemi tenyésztett állati termékek.
  • Viszont elterjedtek az antibiotikumok, amik végleg leállítják a bélflóra amúgy is szegényes képességét a K2-vitamin előállítására.

K2 vitamin – egészséges csontok, fogak

Price 1939-es felismerését, miszerint a csontok szebbek és egészségesebbek, mára kilinikai vizsgálatok is igazolták. Bár a csontsűrűségre nincs kimutatható hatása a K2-vitamin szedésének, a csontsűrűség nem minden. A mai orvosi gyakorlat egy kicsit fixálódott a csontsűrűségen, mint az egyetlen könnyen mérhető paraméteren, pedig a csontok geometriája és a szilárdsága jelentősen függ a K2-vitamin fogyasztásától, bár nehezebben mérhető.

Egészséges szív

A másik jó dolog a K2-vitaminnal kapcsolatban az, hogy távol tartja a merevséget okozó kalciumot az artériákból. A sors íróniája, hogy ezt koleszterinben gazdag étrenddel lehet biztosítani és most úgy hírlik, hogy ezzel ártunk a szívnek. Szerencsére a közelmúltban ezt alaposan cáfolta egy tanulmány, amiből az derült ki, hogy sokkolóan erős a kapcsolat a K2-vitamin fogyasztás és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között. Ráadásul az is kiderült a tanulmányból, hogy a K1-vitamin kapcsolata nem látható.

És a végére egy kellemetlen hír, hogy kiegyensúlyozott legyen a tájékoztatás

Akik Warfarint vagy azonos hatóanyagú véralvadásgátlót szednek és emellett K1- vagy K2-vitamint is, a gyógyszert hatástalanná teszik. Ha emiatt aggódnak, beszéljenek az orvossal aki felírta a véralvadásgátlót.

Demecs István

természetgyógyász

vitaminok_noknekvitaminok_ferfiaknakvitaminok_50felettvitaminok_gyerekeknek

 

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .