Hogyan fiatalítanak a vitaminok?

Tényleg fiatalítanak a vitaminok?

A rendszeresen multivitamin kiegészítést fogyasztók biológiai életkoruk alapján fiatalabbak, mint azok, akik nem fogyasztanak rendszeresen vitamin tartalmú étrend-kiegészítőket, derül ki egy nagy létszámú csoporton végzett kísérletből. Ezek szerint tényleg fiatalítanak? Cikkünkben röviden és érthetően elmagyarázzuk a tudományos eredményt.

Nézzük, hogyan fiatalítanak a vitaminok!

Az öregedés egy normális és szükséges folyamat akár a sejtek szintjén, akár a test szintjén, amit ezek a sejtek építenek fel. A sejtek az osztódásuk során egy majdnem tökéletes módszert alkalmaznak az öregedés folyamatának vezérlésére. Minden sejt DNS láncának végén megtalálható egy rövid szakasz, ami a gének szempontjából értéktelen, de minden sejtosztódás során leszakad róla egy darab és rövidül. Hogy ezt hányszor képes egy sejt megcsinálni, az ennek a “vágható” szakasznak a hosszától függ. Amikor ez elfogy, a rövidülés a sejt értékes szakaszait is érinti és mindössze pár osztódás után a sejt elhal. Ez a hirtelen gyors öregedés hátterében álló ok.

Ugye Te is el tudod képzelni azt a cipőfűzőt, aminek a végéről mindig lecsípjük annak a kemény műanyag lezáró végnek egy darabkáját, ami azt hivatott megakadályozni, hogy a fűző pár nap alatt kirojtosodjon. Nos, nagyon hasonló jelenség vezérli a gének elhalását is.

Minden sejtosztódás után a telomerek hossza rövidül és amikor teljesen elfogy, a sejt elhal (apoptózis). Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az oxidatív stressz felgyorsítja ezt a folyamatot. Dr. Chen és munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a multivitaminok antioxidáns és krónikus gyulladásokat csökkentő tulajdonsága a telomer hosszára van közvetlen hatással.

Egy neves szaklapban (American Journal of Clinical Nutrition) megjelent tanulmány szerint a kutatók megállapították, hogy a napi rendszerességgel multivitamint fogyasztók telomerének hossza átlagosan 5,1 százalékkal volt nagyobb, mint azoké, akik nem szedtek rendszeresen multivitamin kiegészítést. Így fiatalítanak a vitaminok.

“Tudomásunk szerint a miénk az első epidemológiai tanulmány (epidemológiai = A betegségek elterjedésének statisztikai vizsgálatával foglalkozó orvosi tudományág), amit a multivitamin fogyasztás és a telomer hosszának összefüggése kapcsán végeztek. Mivel a rendszeresen multivitamint fogyasztók általában egészségesebb életmódot folytatnak, eddig nehéz volt elkülöníteni az életkor alakulására ható egyéb epidemológiai hatások részarányát.” írta Dr. Chen.

A tényleges eredmények:

A kutatók összesen 586 nőt és táplálkozási szokásaikat vizsgáltak. Mindannyian 35 és 74 éves kor között voltak. A telomer hosszának meghatározása után egy 146 kérdésből álló kérdőívvel teljesen feltérképezték az étkezési szokásaikat. Az első, ami szembetűnő volt az 5,1%-os telomer hossz többlet a naponta multivitamint fogyasztók körében.

A kutatók megpróbálták meghatározni az egyéb ételek vitamintartalmát is figyelembe véve, hogy melyik vitaminok felelősek az eredményért, vagyis mely vitaminok fiatalítanak.

“Bár a kapott eredmények még koránt sem kielégítőek és további mérésekre lesz szükségünk, most úgy tűnik, hogy a C-vitamin és az E-vitamin fogyasztásának van közvetlen hatása a telomer hosszára.” írták a cikkben.

Az első bíztató eredmények alapján Dr. Chen és munkatársai további epidemológiai vizsgálatokat fognak végezni az összefüggések pontosabb feltárása érdekében. Reményeik szerint az eredmények nem csupán az öregedési folyamatok pontosabb megértésére és befolyásolására lesznek hatással, hanem számos krónikus betegség kezelésére is.

Ha tényleg fiatalítanak a vitaminok, akkor lehet-e örökké élni?

Nos, igény valószínűleg lenne erre a lehetőségre, és ha végig gondoljuk a fenti folyamatot, azt mindjárt láthatjuk, hogy a telomer hosszának állandó “visszapótlásával” elvileg ez elérhető lenne a sejtek szintjén. Az már más kérdés, hogy van-e ennek értelme és milyen módon befolyásolná ez a Föld és az emberiség egészének sorsát.

Egy biztos: ha meg lehet hosszabbítani egy egyébként boldog és eredményes életet akár 5 százalékkal, akkor azzal érdemes foglalkozni.

Forrás: Source: American Journal of Clinical Nutrition June 2009, Volume 89, Number 6, Pages 1857-1863, doi:10.3945/ajcn. 2008 . 26986 “Multivitamin use and telomere length in women” Authors: Q. Xu, C.G. Parks, L.A. DeRoo, R.M. Cawthon, D.P. Sandler, H. Chen

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .