Menstruációs fájdalmak kezelése d-vitaminnal

Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a szervezet optimális d-vitamin szintjének fenntartása javíthatja valaki immunitását és megakadályozhatja különböző betegségek kialakulását. Mennyi D-vitamin segít a menstruációs fájdalmak kezelésében?

Egy olasz tanulmány szerint, ami az Archives of Internal Medicine folyóiratban jelet meg a napokban, úgy találták, hogy egyetlen “megadózisú” D-vitamin akár két hónapra is megszünteti az elsődleges menstruációs zavarokat, beleértve a súlyos kismedencei fájdalmat és görcsöket.

Dr. Antonino Lasco a Messinai (Olaszország) egyetemen fogott 40 olyan nőt, akiknek az elmúlt négy menstruációs ciklusa fájdalmas volt. A paciensek életkora 18 és 40 év között szórt. Megmérte a vérük d-vitamin szintjét, ami 45 ng/mL a (nanogramm per milliliter) alatt volt.  Mellesleg ez az egészségesnek mondott minimális szint alatt van.

Mennyi a “megadózis”?

A résztvevő nők egyike sem szedett sem kalciumot, sem d-vitamint, sem fogamzásgátlót vagy gyulladáscsökkentőt korábban. A csoport fele 300.000NE (nemzetközi egység) egyszeri szájon át szedhető d3-vitamin kiegészítést kapott, a másik fele placebót 5 nappal az előtt, hogy a menstruáció várható volt. Ez elég soknak tűnhet annak fényében, hogy a piacon kapható d3-vitamin kiegészítők jellemzően 2000NE d-vitamin tartalmaznak kapszulánként. Ebből kellene 150 kapszulát megenni egy vacsora mellé.

Mennyivel csökkentek a menstruációs fájdalmak?

Két hónap után, összességében a menstruációs fájdalmak a D-vitamint kapó csoport esetében 41 százalékkal csökkent, míg a placebó csoportban nem volt megfigyelhető változás. Érdekes módon azoknál a nőknél volt a legnagyobb arányú csökkenés, akik korábban a legerősebb fájdalomra panaszkodtak.  A vizsgálat megállapította, hogy a d-vitamin ilyen formán való alkalmazása hasonló eredményt képes elérni, mint a fájdalomcsillapítók és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, de azok nem kívánt mellékhatásai nélkül.

Napi 300.000 NE D-vitamin szedése persze nyilvánvalóan túl sok lenne. De ilyen módon, hogy havonta vagy kéthavonta egyben elfogyassza valaki, teljesen biztonságos. Ha valaki naponta akarja szedni inkább, akkor napi 10.000 Ne D-vitamin elfogyasztásával megteheti.

“Ha a megállapításainkat a jövőben randomizált vizsgálatokban is megerősítik, akkor a D-vitamin-pótlás fontos új kezelési lehetőséggé válhat azon nők számára, akik jelenleg együtt élnek a menstruációs fájdalmakkal vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak.” írták a szerzők. “Mérési adataink támogatják a d3-vitamin használatát ezeknél a betegeknél, különösen, ha kezdeti  alacsony plazmaszintek jellemezték a vérük d-vitamin szintjét.”

vitaminok_noknekvitaminok_gyerekeknek

vitaminok_50felettvitaminok_ferfiaknak

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .