Heti 4 tojás az optimális

A média évekig tele volt azokkal a hírekkel,  hogy a tojás egészségtelen. Szerencsére egyre több olyan vizsgálat születik, ami éppen az ellenkezőjét bizonyítja.  Az egyik szerint jelentősen segít egy bizonyos betegség esetén…

Heti négy tojás elfogyasztása jelentősen csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát egy mostanában végzett vizsgálatban, melyet középkorú és idősebb férfiakkal végeztek.

A tanulmány

A tanulmányban, amit 1984 és 1989 között indítottak, 2332 férfi étkezési szokásait vizsgálták meg, akik 42 és 60 éves korúak voltak. Nem kizárólag a tojás volt a vizsgálat célpontja, hanem a mozgás, a testtömeg-index, a dohányzás és a zöldségfogyasztás is. A csapatból a 20 év alatt 432-en lettek cukorbetegek. A végső értékelésből kiderült, hogy azok, akik 4 tojást fogyasztottak átlagosan hetente, 38%-al kisebb eséllyel lettek cukorbetegek a vizsgált időszakban mint azok, akik csak heti egy tojást ettek átlagosan.

A tojás egészséges

Érdekesség

Érdekessége a vizsgálatnak, hogy a négynél több tojást fogyasztok esetében már nem lehetett további javulást kimutatni. A vizsgálatot végző Kelet-Finnországi Egyetem orvosa – Dr. Jyrki Virtanen – szerint a négy tojás tűnik optimális heti fogyasztásnak a cukorbetegség megelőzése szempontjából.

Miért jó a tojás?

A tojást sokáig úgy kezelte az orvosi és a táplálkozás-tudományi szakma, hogy kerülendő a magas zsír és azon belül is koleszterin tartalma miatt. Évtizedeken át nagyon rossz volt a megítélése, miközben rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Kiváló minőségű fehérje, esszenciális zsírsavak, ásványi-anyagok és vitaminok találhatók a tojásban és számos vizsgálat mutatta ki gyulladáscsökkentő hatását is.

Forrás: naturhirek; The American Journal of Clinical Nutrition

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .