Gyulladást okozó ételek

Tudta, hogy a gyulladások egy részét azok az élelmiszerek okozzák, amelyeket megeszik?  Ezeket érdemes kiiktatni mindennapjaiból, hogy egy egészséges életet élhessen. Mik a legjellemzőbb gyulladást okozó ételek?

Ezeket kerülje, ha teheti:

  • Tejtermékek: A világ népességének kb. 60%-a nem tudja megemészteni a tejet. A pasztőrözött tej gyakran okoz gyomorpanaszokat, hasmenést, székrekedést, aknét vagy légzési nehézségeket is.
  • Cukor: Szoros kapcsolatban áll a gyulladásos betegségek és a cukorbetegség kialakulásával. Vigyázat, mert nagyon sok élelmiszer rejtett cukrokat tartalmazhat. Ha vásárol a boltban, mindig nézze meg az összetevők listáját.
  • Finomított gabonák: A mai finomított gabonaszemek már nem olyanok, mint régen, ugyanis mindenféle rosttól és B-vitamintól mentesek. A dobozos gabonafélék még hozzáadott cukrokat és aromákat is tartalmaznak.
  • Sütőolajok: Mint arról volt már szó a legtöbb konyhában megtalálható olajok olyan eljárással készülnek, amit ha utána elfogyasztunk, az nem tesz jót az egészségünknek, gyulladást és egyéb problémákat okozhatnak. Kerülje ezeket.
  • Alkohol: Rendszeres fogyasztása komoly problémát okozhat a szervezetben. Amellett, hogy függőséget okoz, még károkat tesz a nyelőcsőben, májban, illetve gége gyulladást is okozhat.

Gyulladást okozó ételek

Mit egyen a gyulladást okozó ételek helyett?

Olyan élelmiszereket válasszon, amelyek tele vannak antioxidánsokkal, jó gyulladáscsökkentők és immunerősítők.

Gyulladáscsökkentő étel például például a fokhagyma vagy az articsóka. Fűszerek közül a kurkuma, gyömbér vagy az ánizs. A zöldségfogyasztás már önmagában is nagyon jó gyulladáscsökkentő. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitel is jó gyulladáscsökkentő hatással bír, természetesen itt a víz, lehetőleg tisztított víz fogyasztására gondolok. A zsírok közül pedig az omega-3 fogyasztása ajánlott, együnk sok halat, ebben nagyon sok halolaj található, amiről köztudott, hogy jó vérhigító és gyulladáscsökkentő.

Magosi Judit szerzőről

2 thoughts on “Gyulladást okozó ételek”

  1. Maximálisan egyetértek a leírtakkal, csak az a baj, hogy jószerével alig van olyan élelmiszer amelyhez a gyártás során nem tesznek különböző adalékokat ( izfokozó, vízlekötő, hidrogénezési eljárások stb…) A kenyér már alig tartalmaz búzalisztet és sorolhatnám a végtelenségig. Talán a háztályi gazdaságokban termelt növények és állatok, mondhatni viszonylag egészségesnek, de sajnos rohanó világunkban erre egyre kevesebb embernek van lehetősége és főleg ideje. Sajnálatosan a többség számára csak az élelmiszer ipar által előállított szemét marad.
    Egyetlen lehetőség, hogy ezek közül a kevésbé károsítót próbáljuk összeválogatni.

    1. Az egészségünk és természetesen a Földünk egészsége szempontjából nem az lenne a cél , hogy a rohanó, pénzhajszoló életmód helyett beérnénk az egyszerűbb élettel és egyre többen megpróbálnánk önellátóak lenni? Mindenki számára meg van a lehetőség , hogy vidékre költözzön. A vidék lassan már kihal , mert mindenki a városokba illetve külföldre költözik a több pénz miatt. Ki fog egészséges élelmiszert előállítani? A városi ember mit fog tudni enni, műételeket? Mitől fog később meggyógyulni , mikor már a szervezetének elég volt a természetellenes életmód, a vegyszerektől? Ha már senki nem fog tudni életet tápláló élelmiszert előállítani , akkor már nem lehet majd megvenni és a pénz már nem ér majd semmit . A gyerekeinknek és az unokáinknak pedig egy halott Földet hagyunk örökségül, mert ma csak a karrier és a pénz számít ! Mellette nem jut idő gazdálkodni és egészséges élelmet előállítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .