Mit hozzon a nyuszi a gyereknek?

Húsvéti nyuszi

Itt a tavasz, a jó idő, hamarosan jön a Húsvét. Egy gyermeknek erről a nyuszi, az ajándékok és a csokoládé jut elsőnek eszébe. Másodiknak pedig, hogy nem kell iskolába menni, ugyanis jön a tavaszi szünet, és egész nap ülhet egy képernyő előtt, ahol internetezik vagy tévézik. Mi a baj ezzel?

Gondtalan fiatalkor?

A legtöbb ember azzal a gondolattal éli le fiatalkori életét, hogy semmi más dolga nincs, mint élvezni az életet, inni ami jól esik neki és enni, amit a reklámokban lát. A Teremtő jóvoltából nem kell aggódnia az egészségével kapcsolatban, mert az csupán az idősek problémája. Sokáig ez így is volt. Napjainkban ez már nem igaz. A „modern” szokások és „modern” életmód és táplálkozás (a modern nyuszi ajándékainak) eredménye, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek feltűnni korunk civilizációs betegségei.

Fiatal emberek öreg testekben

Elképzelni is nehéz, hogy milyen mértékben hatnak a testünk egészségi állapotára a leromlott táplálkozási szokások. Azok az állapotok, amik korábban csak a felnőtt korra voltak jellemzők, ma már gyerekeink körében sem ritkák. Míg korábban jellemzően a felnőttkorban mesterségesen előidézett hiányok okozták a problémát, ma már szinte természetes, hogy tápanyagszegény étrenden élnek a gyermekek a szoptatástól kezdődően.

Például Dr Samuel S Gidding kardiológus szerint, miközben ritka a gyermekek körében a szívinfarktus, az infarktusra utaló előjelek aránya vészesen megnövekedett. És szerinte a proaktív hozzáállás lenne a fontos, mivel a probléma némi testmozgással és az étrend megváltoztatásával kezelhető lenne.

Jön a tavaszi szünet és a Húsvét és a nyuszi

Egy gyerek a szülőket, nagyszülőket és rokonokat figyelembe véve körülbelül másfél kilogramm hizlaló nyalánkságot (tejcsokit, cukorkákat) kap ilyenkor. (amit nem eszik meg azonnal, hanem heteken keresztül rombolja vele a hasnyálmirigyét és egyenletes B-vitamin hiányt okoz magának)

Semmi baj nincs a csokoládéval. A kakaó, és a belőle készült csokoládé többféle bioflavonoidot tartalmaz, és nagyon jól felszívódik. Elsősorban a daganatos betegségek és egyes szív- és érrendszeri betegségek kivédésében tulajdonítanak neki nagy szerepet. Viszont addig, míg egy jó minőségű csokoládénak 50-90%-a kakaó, addig a csokinyuszinak és egyéb csokinak látszó tárgynak 4-5%-a értékes kakaó, amennyiben van benne egyáltalán, a többi szemét. Táplálkozási szempontjából szemét.

A nyuszi pedig egészséges édességeket, akár aszalt gyümölcsöket, magvakat, étcsokoládét és egyéb értékes eledelt hozzon, ne csokoládénak látszó tárgyakat.

Ezen kívül kerüljön a kosárba egy-két gyerekeknek való vitamin és tápanyag, hogy az amúgy is vitaminhiányos táplálkozásukat kiegészítsük vele.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .