Naponta egy alma…

Hogyan kell helyesen almát enni?

Naponta egy alma…Ez egy olyan régi mondás, hogy bárki be tudná fejezni a mondatot. De miért ennyire univerzális gyógyszer az alma? Mivel most van az Egészség Világnapja, ezért arra gondoltunk, mindenkit buzdítani fogunk az almaevésre és megmutatjuk, hogyan kell “jól” almát enni.

Ha most csak annyit írnánk, hogy mindenki egyen naponta egy almát, mert az egészséges az igen unalmas lenne. Inkább megmutatjuk, hogy hogyan kell almát enni (mintha nem tudná mindenki) és miért.

Az alma hatóanyagai

Az egyik legcsodálatosabb tápanyag az almában a pektin. Ez igazából az ember számára nem tápanyag, mivel emésztetlenül halad át a tápcsatornán, de a vastagbélben élő baktériumok számára kitűnő táptalajt biztosít. Ezek pedig hálából jó állapotban tartják az immunrendszerünket. A szervezetbe kerülve a pektin megváltoztatja a széklet víztartalmát, növeli a viszkozitását, ezért mind székrekedés, mind hasmenés kezelésére alkalmazható.

Az alma magja tartalmaz kis mennyiségben b-17 vitamint vagy amigdalint, ami a rákos sejtekben enzimatikusan lebomlik és glükózzá, benzaldehiddé és hidrogén-cianiddá esik szét. Ez utóbbi két vegyület mérgező és azonnal megöli a rákos sejtet. Szerencsére az egészséges sejtjeink nem tartalmazzák a lebontáshoz szükséges enzimet, ezért a b17 vitamin vagy amigdalin alapvetően veszélytelen. Az alma magja egy keveset tartalmaz ebből a kitűnő rák elleni szerből és ha magostól esszük meg, hozzásegít a rák távoltartásához. Viszont az egész almamag emészthetetlen. Egészben lenyelve, egészben is jön ki. Legalább félbe kell harapni, hogy valami hatást várjunk tőle.

Az alma vitaminokban is gazdag. Elsősorban c-vitamin tartalmát emelnénk ki, de magas ásványi-anyag tartalma miatt is célszerű fogyasztani. Igaz, hogy a citrusfélék is tartalmaznak C-vitamint, de az alma olcsó. Azt viszont itt érdemes megjegyezni, hogy a C-vitamin egy igen sérülékeny vegyület, például hő hatására elég  gyorsan elbomlik. Tehát almáspitében, vagy egy befőttben ne keressünk C-vitamin tartalmat.

Alma

Tehát egyen több almát, és adjon a gyerekeinek is, unokáinak is. És ha elmúlt 40 éves, feltétlenül egye meg a magját is, legalább félbeharapva. Elkerülheti vele az onkológiát.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .