Egészségromlás minden látható ok nélkül?

Egészségromlás minden látható ok nélkül?

Sokszor találkozom azzal a problémával, hogy valakinek az egészsége leromlik, hirtelen és minden látható ok nélkül. Ilyenkor az illető általában elmondja, hogy nem iszik, nem dohányzik, ésszerűen táplálkozik és nincs elhízva. Talán még sportol is, ha nem többet, de hetente egy órát. Még vitaminokat is szed.  Az életmódjában nincs semmi aminek a következménye lehetne egészségromlás. Vagy mégis?

Egészségromlás? Mi okozza?

Mitől gyulladt be egyik-másik testrésze látszólag ok nélkül, mitől lett allergiás vagy éppen pajzsmirigy alul vagy túlműködése? Mitől lesz az egészségromlás? Nem egyszerű az ilyenre válaszolni, mert néha olyan helyről éri támadás immunrendszerünket vagy sejtjeinket, ahonnét teljesen biztonságban éreztük magunkat. Például egy márkás étolaj flakonjából. A finomított étolajról kellene, hogy tudjon pár dolgot, mielőtt lelkesen azt mondaná, hogy “El se tudnám képzelni, hogy mással főzzek!”

Amit hinni szeretnénk

Egészségromlás ok nélkülTudja ön hogyan készül egy flakon olaj, amit a TV reklámokban úgy tálalnak Önnek, hogy a faágak végén lógó bogyóból közvetlenül az üvegbe csepeg a drága nedv? Hát nem egészen így.

Néhány éve egy közeli falu olajpréselő üzemében voltam, ahol hosszabban sikerült beszélgetnem a főnökkel. Megmutatta az eljárást elejétől a végéig, majd csodálkozott, hogy én az olajprésből kifolyó, általa használhatatlannak minősített olajból vettem egy üveggel. Abban igaza volt, hogy zavaros, de az illata olyan volt, mint a friss napraforgó magoké. Nagyon kellemes.

Nagyjából úgy készült, ahogy a jobboldali ábra mutatja. Rövid beszélgetés után felajánlotta nekem az olajpréselő gépet eladásra, mert azt mondta: nincs ebben üzlet.

Amikor az után érdeklődtem, hogyan készül az a csillogó változat, amit üvegekbe töltenek, csak homályos magyarázatokat adott, de már akkor sem voltam vevő erre a változatra.

És a rideg valóság

Az alábbi képen látható ábra megmutatja, mit vesz Ön a boltban, amikor a megszokott, csillogó repce, napraforgó vagy olíva olaját szerzi be. Egy kémiai labor teljes arzenálját bevetik annak érdekében, hogy sikerüljön 20% extra olajat kinyerni a magból, amit korábban a takarmányba kevertek. Ennek érdekében például a képen jól látható, hogy a hexánnal kezelt őrlemény maradéka tisztítatlanul kerül a takarmányba.

Egészségromlás ok nélkül

Kép: részlet Kiss Béla Olajnövények, növényolajgyártás c. könyv

Az olajat aztán mindenféle módon “kezelik”, hogy olyan legyen, amit a háziasszony szeme elvár. Savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, és megpróbálnak belőle minden méreganyagot kiszedni, amit előtte pár perccel belekevertek. Sikertelenül.

Mire használják ezt az olajat?

Amellett, hogy Ön ezt veszi meg és ebben sütögeti a pecsenyéjét, mert a reklámok szerint egészségesebb mint a zsír, belekerül szinte minden ipari péksüteménybe, ez a margarinok alapanyaga, sőt ebben úsznak a heringek az olajos halas konzervekben. Mivel sokkal kevésbé romlandó, mint a nyers vagy szűz változatai, a konzervipar is ezt használja. Ebből készülnek azok az olcsó “sajthoz hasonlító tárgyak”, amikkel a pizzériák meghintik az ételeiket és amivel az olcsó, házhoz szállított ebédek gyártói is dolgoznak. Egészségromlás? Még mindig nincs ötlete a felvezetésben említett problémára?

Mit mondanak minderről a “szakemberek”?

Egy neves étolaj márka 2001-ben megkapta a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet.

Egy másik neves termékcsalád 2004-ben elnyerte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai ajánlását.

Forrás: naturhirek.hu

Magosi Judit szerzőről

5 thoughts on “Egészségromlás minden látható ok nélkül?”

    1. Kedves Elvira! Olaj helyett a zsír egy jobb megoldás. Vagy margarin helyett a vaj egy jobb megoldás. Ha kerülni szeretné valaki az állati eredetű zsírokat, akkor a kókuszolaj jó alternatíva lehet.

    2. Sertészsírt! Kedves Elvira. A média sikeresen elhitette mindenkivel, hogy milyen káros, meg a sertéstartás is baromság és a konyhakert is egy ökörség. Pedig tessék elhinni, hogy nem. A sok műmájer kaja, amit pusztán profitszerzés céljából megalkottak (nem az ember egészséges táplálása érdekében) a sok méreggel, meg adalékokkal szennyezett műétel, az a káros! Tudta, hogy a mai margarin, az pulykatápnak készült, csak nem vált be? A nyüves baromfiak nem komálták. De nekünk jó lett, csak lehessen kenni! Gondolja, hogy öregjeink azért éltek 90-100 évig, mert hipermarketekből ettek?! Fenét! Disznóhúst, füstölt húst, tyúkhúst, házikenyeret, hagymát, bort, pálinkát és tiszta vizet ittak, meg mérgezetlen gyümölcsöt. Mi még köpültünk vajat is. Meg nem dolgoztak folyamatos műszakban hatalmas nyomás alatt bagóért. Akkor is volt gond, de simán megoldották. Maguknak dolgoztak, termeltek. Nagyon elferdítették mindenki szemléletét főként az egészséges táplálkozásról. Sikerült agymosott, szorgos hangyabolyt létrehozni az emberekből. (Tisztelet a kivételnek! Akinek nem inge, nem veszi magára és nem akarok sértegetni senkit sem, mert mi is látástól, mikulásig dolgozunk. Ez van. Ezek mennek, meg a bárányfelhők!) Akiket, majd kisemmiznek, meg eldobnak, ha már nem lesz szükség rájuk. Magyarul nyugdíjba mennek. Ez lesz a szomorú jövő és ebben nagy szerepe van a műtáplálásnak is, higgye el! Vegyen mangalica, vagy sima pl lapály disznó zsírját. Más lesz még a rántott hús íze is. Próbáljon meg olyan helyen sertéshúst venni, ahol kukoricával hizlalják, nem táppal. Máris tett valamit az egészsége érdekében. Biztos van ott is kis húsbolt, vagy gazda, vagy valami lehetőség. Szép napot!

  1. A környékünkön működik egy magokat hidegen sajtoló falusi kisüzem. Onnan szoktam venni hidegen sajtolt napraforgó olajat. Finom napraforgó íze van, szép sötét sárga.
    Kérdésem: az ebben való sütés főzés mennyire jó vagy káros önmagában, vagy a sertészsírhoz képest, amit mindig is használtam.
    Köszönöm

    Tom véleményét is szeretném tudni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .