Tojás rehabilitálva

Mégis egészséges a tojás!

A közelmúltban egy nem meglepő hír jelent meg egy szakfolyóiratban a tojásról. Tudósok kimutatták, hogy a tojás egy bizonyos mennyiség felett segít a vércukor normalizálásában. Egyébként egyéb előnyei is vannak. Mennyi az optimális tojásfogyasztás?

Heti négy tojás elfogyasztása jelentősen csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát egy nemrég végzett vizsgálatban, melyet középkorú és idősebb férfiakkal végeztek.

Mennyi az annyi?

A tanulmányban, amit 1984 és 1989 között indítottak, 2332 férfi étkezési szokásait vizsgálták meg, akik 42 és 60 éves korúak voltak. Nem kizárólag a tojás volt a vizsgálat célpontja, hanem a mozgás, a testtömeg-index, a dohányzás és a zöldségfogyasztás is. A csapatból a 20 év alatt 432-en lettek cukorbetegek. A végső értékelésből kiderült, hogy azok, akik 4 tojást fogyasztottak átlagosan hetente, 38%-al kisebb eséllyel lettek cukorbetegek a vizsgált időszakban mint azok, akik csak heti egy tojást ettek átlagosan.

Tojás az egészséges vércukorszintért

Érdekessége a vizsgálatnak, hogy a négynél több tojást fogyasztok esetében már nem lehetett további javulást kimutatni. A vizsgálatot végző Kelet-Finnországi Egyetem orvosa – Dr. Jyrki Virtanen – szerint a négy tojás tűnik optimális heti fogyasztásnak a cukorbetegség megelőzése szempontjából.

A tojást sokáig úgy kezelte az orvosi és a táplálkozás-tudományi szakma, hogy kerülendő a magas zsír és azon belül is koleszterin tartalma miatt. Évtizedeken át nagyon rossz volt a megítélése, miközben rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Kiváló minőségű fehérje, esszenciális zsírsavak, ásványi-anyagok és vitaminok találhatók a tojásban és számos vizsgálat mutatta ki gyulladáscsökkentő hatását is.

Forrás: The American Journal of Clinical Nutrition

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .