Jobban alszunk, ha halat eszünk?

Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének megőrzésében. Ha halat eszünk, az egészséges. Ezt tudjuk. De hogyan segíti az alvást?

A  halolajban található Omega-3 (és a benne lévő EPA és DHA)  hozzájárul a szív megfelelő működésé­hez, a DHA hozzájárul a normál agymű­ködés  és normál látás fenntartásához.

Jobban megy a tanulás

Az Oxford Egyetem kutatói 352 db 7-9 év közötti gyereket kísértek figyelemmel, akik mind olvasási nehézséggel és alvászavarral küzdöttek. A szakemberek 5 napon át figyelték a gyerekeket, akiknek egy része algát fogyasztott, míg a másik része nem. Az eredmények azt mutatták, hogy az előbbiek átlagosan 58 perccel többet aludtak és ritkábban riadtak fel éjszaka, mint az utóbbiak.

Javul az alvás minősége, ha halat eszünk, vagy omega 3-at szedünk

A Journal of Sleep Research című lapban közzétett tanulmány során a szakemberek arra az eredményre jutottak, hogy akinek a vérében magasabb a DHA-szint, ami az Omega-3-ban megtalálható, azok jelentősen jobban alszanak és ritkábban szakad félbe az álmuk. Nagyon érdekes még az is, hogy a rossz alvó gyerekeknél viselkedési és tanulási problémákat is megállapítottak.

A DHA teszi ki az emberi agy kb. 30%-át. Ez a zsírsav alapvető szerepet játszik az agyban levő idegsejtek közti kommunikációs folyamatokban. Az intelligencia és az értelmi képességek pedig ezen a kommunikáción alapulnak. Tehát, nem csak egészséges ha halat eszünk, hanem jobban is alszunk. Ez szintén egészséges 🙂

Az omega-3 fogyasztása mindenkinek fontos, főleg a gyerekeknél 14 éves korig, amikor a fejlődés a legnagyobb ütemben halad.

vitaminok_noknekvitaminok_ferfiaknakvitaminok_50felettvitaminok_gyerekeknek

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .