Tápanyaghiány okozná az anorexiát?

Mivel a cink hiányának tünetei hasonlóak ahhoz, amit az anorexia és a bulémia tüneteiként ismerünk, kézenfekvő volt a gondolat, hogy megvizsgálják, nincs e véletlenül ok-okozati összefüggés a betegségek és a tápanyaghiány, vagyis az elégtelen cink fogyasztás között.

Mik a tünetek?

Depresszió, testsúlyvesztés, gyomor puffadás, menstruáció elmaradása (amenorrhea), és még pár egyéb tünet jellemzően azoknál fordul elő, akik eleve táplálkozási hiánybetegségben szenvednek.

Szerencsére úgy tűnik, a feltételezés igazolást nyert. A cink étrendi pótlása segít javuló irányba megfordítani a betegek állapotát. A Vancouveri St. Paul’s Kórház kutató orvosai 35 anorexiás lányt vontak be a vizsgálatba és napi mindössze 14mg cink pótlással azt érték el, hogy a testsúlyuk kétszer gyorsabban növekedett, mint a kontroll csoporté, akik nem kaptak cink pótlást.

A napi javasolt cink bevitel 15-20 mg, amit sajnos az átlagos mai táplálkozás nem biztosít az átlagosan táplálkozó magyar lányoknak sem. Pedig mindössze 20-30 dkg marhahús  tartalmazza ezt a mennyiséget. Aki teljes kiőrlésű gabonát vagy búzacsírát fogyaszt, szintén hozzájuthat napi szinten a szükséges mennyiséghez.

Ha nem megy táplálkozással, akkor egészítse ki!

A jobb multivitamin és ásványianyag étrend-kiegészítők legalább a felét tartalmazzák ennek a minimálisan szükséges mennyiségnek. Válasszon magas hatóanyagtartalommal rendelkező multivitamint.  A magas hatóanyag tartalom nem egyenlő a napi javasolt mennyiséggel.  Az a minimális adag, ami arra elég, hogy ne szenvedjen belőle súlyos hiányt. ez nem elég a súlyos tápanyaghiány kezelésére.  Igen nagy különbség van a minimális és az optimális vitaminszükséglet között.  Ne egytablettás vitaminokban keresse a megoldást. abba nem fér bele a megfelelő mennyiség. Keressen olyat, amiben alapjáraton van 10-15 mg cink és ha szükséges egészítse ki még a napi multivitaminját egy -20-30 mg-os cink tablettával.

Vitaminok és ásványi anyagok

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .