Változatos étrend?

Mit hívhatunk változatos étrendnek?

Vajon egy átlagos magyar étrend hány különböző ételből áll? Hányféle gyümölcsöt és zöldséget tesz egy átlagos vásároló a kosarába például a hétvégi bevásárlás során? Pedig az egészség nagyban az ételek változatosságán alapul. A hangsúly a változatos szón van…

Sajnos senki nem definiálta pontosan, mit jelent a változatos szó. A legtöbb ember azt állítja, hogy ő változatosan étkezik. Az, hogy minden nap másik felvágottat teszünk a szendvicsünkbe, nem jelent a változatosságot. De eszik-e valaki naponta vagy hetente 5-6 féle zöldségénél többet? Vagy 3-4 féle gyümölcsnél több félét? Esetleg  20-30 különböző növényt egy héten belül?

Sajnos az a tapasztalat, hogy kevés olyan ember van aki ennyire tudatosan szerzi be a napi táplálékát.

Mik azok a superfoodok?

Évek óta használatban van a “superfood” (szuper étel) elnevezés, és főleg azokat az élelmiszereket hívják így, ami biológiai értékét tekintve valamilyen okból kiemelkedő a többi közül. Például az Omega 3 olajok, az algák, az áfonyafélék, vagy a gyümölcsök és zöldségek keverékéből előállított speciális keverékeket hívják így.

Többen a különféle multivitaminokkal szeretnék összehasonlítani ezeket. A legkönnyebb egy hasonló nagyságrendű dologgal összehasonlítani valamit, de ez a superfoodok esetén nem lehetséges.

Egy multi-vitamint egy másik multivitaminnal lehet leginkább összehasonlítani. (pl, napi adagja mennyi C-vitamint, mennyi-b-vitamint tartalmaz, van-e benne omega3 halolaj, csipkebogyó, vagy egyéb növényi összetevők). Multi vitamint azért szedünk, hogy pótoljuk azt a vitamin mennyiséget, amit az ételeinkkel nem juttatunk be a szervezetünkbe. De ez még nem jelenti azt, hogy mellette nem kell zöldséget és gyümölcsöt enni.

Egy tökéletes, változatos zöldség, gyümölcs és gyógynövény keverék

Az Emerald Balance nem egy másik multivitamin. A legjobb multivitaminok is ötvennél kevesebb összetevőt tartalmaznak.

Az Emerald Balance egyetlen összetevője (vehetjük, mondjuk a csipkebogyót vagy esetleg az algákat) több száz tápanyagot is tartalmazhat. Például a spirulina alga több mint 10 féle aminosavat, 8 féle ásványi anyagot, 10 féle vitamint, 7 különböző karotin vegyületet, enzimeket, és eszenciális zsírsavakat. És az alga, csak az egyik összetevője ennek a növényi keveréknek.

Szorozzuk össze az Emerald Balance összetevőit azokkal a tápanyagokkal, melyeket az egyes összetevők tartalmaznak, és megkapjuk a nagyságrendet. Ezt hívhatjuk változatosságnak? Ez elég változatos?

Egy superfood, mint például az Emerald Balance alkalmas arra, hogy ne legyen olyan nap az életünkben, amikor a szervezetünk nem jut hozzá a számára létfontosságú tápanyagokhoz.

Az összetevők listája elég jól tükrözi a sokszínűségét:

Tápanyagok (Superfood) 2880 mg : Porított bioárpafű, Bio céklalé szárítmány, Bio répalé szárítmány, Chlorella algaPetrezselyemlé kivonat, Spirulina, Vizitormalé szárítmány

Antioxidánsok 2452 mg: Acerola (barbadoszi cseresznye) szárítmány, Bioflavinoidok (Citrus), Fekete áfonya szárítmány, Szőlőmag kivonat (92%-os), Zöld tea katekin (60%-os), Narancslé szárítmány, Ananászlé szárítmány, Málna szárítmány, Kurkuma szárítmány, Csipkebogyó GyermekláncfűAloe VeraFodormenta

Étkezési rostok 760 mg: Almarost, Almapektin, Ellenőrzött Bio Lenmag, Rizskorpa

Sejt energizáló összetevők 1710 mg: BambuszFahéj, Gingko Biloba (24%-os), Mezei zsurló, Lecitin por (99%-os olaj mentes), Tajgagyökér Suma (brazil ginzeng), Stevia (sztívia)

Immunrendszer támogató összetevők 710 mg:  Astragalus, Damiana, Gyömbér, Silymarin (Máriatövis) (80%-os), Nova Scotia Dulse (Vörös alga), Royal Jelly (5%-os 10-HAD),

Növényi enzimek: Lipáz, Proteáz, Amyláz és Celluláz

Probiotius keverék 709 mg Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus törzs Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum

Superfood

Magosi Judit szerzőről

2 thoughts on “Változatos étrend?”

  1. Kérdésem a következő: 2 hete Chrom betegséget állapítottak meg ,szedhetem-e ezen készítményt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .