Olajfalevél kivonat a cukorbetegség kezelésére

Olajfalevéllel a cukorbetegség ellen

Az olíva levelét az egész világban használják gyógyászati célokra, de már a bibliai időkben is ismerték, alkalmazták. A modern kutatások megerősítették azt az ősi bölcsességet, miszerint az olajfa levele hatékony a szív- és érrendszeri betegségekre. Ám a frissebb kutatások szerint az olívalevélben fellelhetők olyan bioaktív vegyületek, amelyek a cukorbetegek számára természetes és hatékony megoldás lehet. Hogyan használja cukorbetegség kezelésére?

2015-ös tanulmány

Egy új-zélandi egyetem (Univerity of Auckland) tanulmánya szerint az olívalevél pozitív hatást gyakorolt az olyan cukorbetegekre, akik minden nap használták a kivonatot. A kutatók konkrétan azt találták, hogy a rendszeres olívalevél szedése nem csak növeli a hasnyálmirigy béta-sejt inzulin termelését, hanem alacsonyabban tartja az inzulinszintet a sejtekben. Így az inzulin hatékonyabban szabályozza a vércukorszintet.

A tanulmány részletei

A kutatásban, amiben 46 túlsúlyos férfit tanulmányoztak, két részre osztották a csoportot. Az egyik része placebót kapott, a másik részének olívalevél kivonatot adtak, melyben ismert volt két fontos bioaktív vegyület: az oleuropein és hydroxyrosol. A hat hetes kezelést követően, átállították az eredetileg placebóval kezelteket is az olívalevél kivonat szedésére.

Azt találták, hogy mindkét csoportnál az olívalevél képes volt emelni az inzulin termelését a béta-sejteknél, a hasnyálmirigyben 28%-kal, míg ezzel egyidejüleg mintegy 15%-kal csökkent az inzulinrezisztencia sejtek száma. Mindkét tényező együttesen napról-napra javította a vércukorszintet. Ezek alapján mértek glükóz tolerancia tesztet. A glükoz/inzulin görbe méréséből állapították meg a hasnyálmirigy béta-sejtek aktivitását. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindez az olívalevél hatása volt.

Cukorbetegség kezelésére hatékonyabb mint a gyógyszerek!

Érdekesség az is, amit a kutatók megjegyeztek, hogy míg a legtöbb hagyományos gyógyszerek csak növelik az inzulintermelést, addig az olívalevél kivonat képes csökkenteni az inzulinrezisztenciát is. Összességében nagyon hatásosnak bizonyult és nincs káros mellékhatása sem.

Remélhetőleg a kutatások e vonalak mentén folytatódnak és nem csak a cukorbetegség kezelésére, hanem további betegségek kezelésében is eredményes lesz az olajfa levele.

Cukorbetegeknek ezen kívül ajánljuk a fahéjat, a gymnema sylvestre növényt és az eperfa levél kivonatot.

Természet ereje

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .