Félig üres, vagy félig tele van?

Ugye mindenki ismeri az optimista és a pesszimista nézőpont közti ellentmondást. Ugyan azt a dolgot két különböző szemüvegen át nézve más értékelést vonhatunk le. Ez jutott eszembe, amikor elolvastam egy pesszimista cikket az egyik vezető hazai lapban a bíbor kasvirág (echinacea) hatásáról végzett kutatás értékeléseként. Mennyire hatékony a kasvirág?

Miközben a cikk megállapítja, hogy egy nappal lerövidítette az egyébként hét napos betegséget, ezt úgy értékeli, hogy haszontalan. A cikk alapjául szolgáló publikációt érdekes módon nem pesszimista, sőt tovább vizsgálják azt, hogy milyen kombinációban lehetne még hatékonyabbá tenni ezt a gyógynövényt.

Általánosan él az orvostársadalomban az a téveszme, hogy a közönséges nátha lefolyását nem lehetséges befolyásolni recept nélkül kapható gyógyszerekkel és gyógynövényekkel. A tünetek enyhítésére és a másodlagos bakteriális fertőzések elkerülésére korlátozódik az orvosi tevékenység és általában valami antibiotikum terápiában merül ki. (mellesleg az antibiotikumok elpusztítják a hasznos baktériumokat is, melyeknek az lenne a feladata, hogy védjék  a nyálkahártyákat, gátolják a kórokozók megtelepedését és segítsék az immunrendszer működését)

Meggyógyulni, amilyen gyorsan csak lehet!

A legtöbb beteg szeretne minél hamarabb kilábalni a megfázásból és egyáltalán nem mindegy egy nap ide, vagy oda. A mostanában megjelent kutatási eredmény azt javasolja, hogy a nátha korai stádiumában kezdjék el szedni a bíbor kasvirág étrend-kiegészítőt, és ez segíthet lerövidíteni a betegség időtartamát.

A kutatás két éve alatt 700 beteget teszteltek kontrollált laboratóriumi körülmények között 12-80 éves korosztályban. Ahogy  a kutatást vezető Dr. Bruce Barrett megjegyezte:

“Átlagosan 10 órával rövidült le az egy hetes betegség időtartama a placebo csoporthoz képest, amit a betegek maguk nem is értékeltek. Ez mellett 10 százalékkal kisebb volt a súlyossága a betegség tüneteinek az kasvirágot szedő csoportban.” 

Egyes kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy az echinacea nem csak a nátha vagy a megfázás gyógyulási idejét segít lerövidíteni, hanem meg is akadályozhatja annak kialakulását, amennyiben a tünetek első jelentkezését követően azonnal alkalmazzák.

A bíbor kasvirág mellett számos más alternatív gyógymód létezik a nátha ellen. Amennyiben aggódik, hogy elkaphatja, érdemes a C-vitamin, D-vitamin és Cink hármasát a kasvirág mellett szedni. Ha mindegyik “csak” annyira hatékony, mint a kasvirág, együtt csodákra képesek.

forrás: naturhirek.hu

Természet ereje

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .