4 kiváló gyógymód az állandó székrekedés ellen

Székrekedés ellen

Stresszes életmód, rendszertelen, nem megfelelő táplálkozás. Ennek egyenes következménye az emésztési problémák kialakulása, a salakanyagok felgyülemlése. Szeretnék adni egy-két hasznos tippet, ajánlani néhány természetes gyógymódot.

 Ebben a nem kimondottan kellemes helyzetben, sokan rögtön hashajtóért nyúlnak. Pedig legtöbbször nincs is rá szükség, a mellékhatásai pláne nem hiányoznak. Egy egyszerű és ésszerű megoldás a megfelelő rostbevitel biztosítása. És lehet hogy ez már közhelyként hangzik, de a megfelelő testmozgás is elengedhetetlen az emésztőrendszer normális működéséhez.

Aktív életmód, aszalt gyümölcsök

Elengedhetetlen a napi mozgás, még ha csak egy fél órás sétát tudunk kihozni magunkból. A mozgás (főleg a reggeli) segíti a tápanyagok gyorsabb áthaladását az emésztőrendszerben.
Az aszalt szilva az egyik legrégebbi házi orvosság a székrekedés ellen. Rostokat tartalmaz és a benne lévő szerves savak segítik a bélmozgásokat.Ha valaki nem szereti a szilvát, jó alteratítva lehet a mazsola. Jól csökkenti a táplálék megemésztéséhez szükséges időt.

Egy csésze forró ital

Felkelés után fogyasztott bármely reggeli ital segíthet. Egy forró tea, citrommal és mézzel ízesítve  nagyszerűen serkenti a bélműködést.

Rost, rost, rost

Az oldhatatlan rostok a folyadékot magukba szívják, ezzel növelve a széklet térfogatát és gyorsítják a haladást a végbélben. A rostbevitelt csak folyamatosan szabad növelni, hogy elkerüljük a puffadást, hasgörcsöt, gázképződést. A rostbevitel növelése mellett ne feledkezzünk meg a folyadék mennyiségének növeléséről sem. Mivel a rost magába szívja a nedvességet, ha nem fogyasztunk elég folyadékot, nem vagyunk ellőbbre semmivel sem.

Egészséges bélflóra – probiotikumokkal

Probiotikumoknak nevezzük azokat a baktériumokat, melyeknek jótékony hatása van a szervezetre, illetve napjainkban az olyan táplálékkiegészítőket, melyek ezeket az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmazzák. Az elnevezés a görög pro bios (“az életért”) kifejezésből származik.

A probiotikumok lényeges szerepet játszanak a bélflóra természetes egyensúlyának fenntartásában, az emésztési folyamatokban, és segítenek megakadályozni, hogy a szervezetünkben elszaporodjanak a káros baktériumok. Ha az egyensúly felborul, az egyébként is jelen lévő kórokozó baktériumok, gombák…stb szaporodásnak indulhatnak. Ezen kívül a probiotikumok K- illetve B-vitaminokat is termelnek, valamint segítik a vas, a kalcium és a magnézium felszívódását.

A leggyakrabban előforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus  Acidophilus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak.

Az Acidophilus baktérium kedvezőtlen környezetet teremt a különféle kórokozók, illetve a gombák számára. Segíthet a tejfehérjék, az aminosavak, a zsírok, és a laktóz feldolgozásában. Sokan használják hasmenés és székrekedés megelőzésére és kezelésére.
Adventi ajándékok

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .