10 otthoni gyógymód a húgyúti fertőzés kezelésére

Kiket érinthet a húgyúti fertőzés?

A húgyúti fertőzés egy igen gyakori egészségügyi probléma, mind a nők, mind a férfiak körében, bár a nők hajlamosabbak rá. Ilyenkor a húgyúti rendszer valamely részén elszaporodnak a kórokozók, és gyulladás alakul ki. Kialakulhat akkor, ha legyengül az immunrendszer, vagy ha kevés folyadékot fogyasztunk, illetve a higiénikus életkörülmények hiánya miatt.

A leggyakoribb tünetei a fájdalom, vagy égő érzés vizelés közben, folyamatos vagy gyakori vizelési inger, sötét színű és kellemetlen szagú vizelet, valamint alhasi görcsök.

10 tipp a húgyúti fertőzés kezelésére

D-mannóz a húgyúti egészségért

A mannóz egy olyan egyszerű cukor, ami tükörképe a glükóznak. A mannóz a természetben számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható. A húgyhólyag és a húgyúti fertőzések kezelésére széles körben használják. hatékony alternatívát jelent a hagyományos antibiotikumokkal szemben, mikor a húgyúti rendszer fertőzéseit kívánjuk gyógyítani. Ezeket a fertőzéseket egy úgynevezett escherichia baktérium okozza, amit általában csak E-coliként nevezünk. Az E-colinak apró csillói vannak, amikkel a húgyhólyag és a húgyutak falán megtapad. az antibiotikumok elpusztítják az E-colit, a mannóz azonban csak ezeket a csillókat semmisíti meg, így a vizelettel együtt ezek a baktériumok is távoznak, mert nem tudnak megtapadni a húgyutak falán.

A mannóz az antibiotikumokkal szemben számos előnnyel bír. Míg az antibiotikum nemcsak az e-colit, hanem a húgyhólyag létfontosságú baktériumait is megöli, addig a mannóz ezt nem teszi, így segít megőrizni a szervezet egyensúlyát. A mannóz ráadásul nemcsak a fertőzések kezelésében, hanem azok megelőzésében is rendkívül hatékony. Más cukrokkal és a glükózzal ellentétben a mannóz nem szívódik fel a véráramba, így nem befolyásolja a vércukorszintet sem, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.

A tőzegáfonya-kivonat

A tőzegáfonya kiválóan működik a húgyúti fertőzések megelőzésében. A baktériumok szaporodását nem akadályozza meg, de tartalmaz egy olyan vegyületet, ami gátolja a kórokozók megtapadását a húgyút falán.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna segít enyhíteni a vizeléskor jelentkező kellemetlen érzést. Egyszerűen oldj fel egy fél teáskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és ezt idd egyszer vagy kétszer egy nap. Valamint napközben igyál óránként egy pohár vizet, ez segít „kimosni” a baktériumokat.

Ananász

Az ananász tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik és ez segít enyhíteni a tüneteket. A rendszeres ananász fogyasztás pedig segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket. A legjobb a friss ananász, mert a konzerv tartósítószert és rengeteg cukrot tartalmaz, és ez tovább gyengíti az immunrendszert.

Cickafark

Amennyiben rendszeresen szenvedsz a felfázástól, a cickafarkra mindig számíthatsz. Jól működik a tea és az ülőfürdő is. Teához a virágait, az ülőfürdőhöz az egész növényt használjuk. A cickafark segít enyhíteni a gyulladást, szabályozni a veseműködést, és fokozza a vérkeringést is.

Illóolajokkal a húgyúti fertőzés ellen

Keverj össze egyenlő arányban teafaolajat, szantálfa olajat és boróka olajat. Dörzsöld át a hasi területen, naponta egyszer, 3-4 napon keresztül.

Almaecet

Almaecet segít „kiöblíteni” a felhalmozódott baktériumokat a húgyutakból. Egy pohár vízhez adj hozzá két evőkanál almaecetet, valamint egy kevés mézet és citromlevet. Fogyaszthatod naponta kétszer is.

Kerüld az irritáló italokat

Az egyik legegyszerűbb módja a felfázás kezelésének, ha kerülöd azokat az italokat, melyek irritálhatják a húgyhólyagot. Ez azt jelenti, hogy kerüld a kávét, a szénsavas és a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalokat.

Igyál tiszta vizet!

A gyógyteák mellett érdemes szénsavmentes vizet (vagy tisztított vizet) is fogyasztani, legalább két litert, vagy többet naponta. A híg vizelet kevésbé tápanyag-dús a baktériumok számára, és a gyakori vizeletürítés segíti a kiürülésüket.

Húgyúti fertőzés ellen C-vitamin?

Ha visszatérő húgyúti fertőzésekkel küzdesz, naponta több gramm (akár 3-4 ezer mg is lehet) C-vitamint érdemes fogyasztani, mert a C-vitamin segít megakadályozni a káros baktériumok bejutását a húgyutakba.

forrás: naturalnews

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “10 otthoni gyógymód a húgyúti fertőzés kezelésére”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .