Az aranynál is többre becsült élelmiszer

A különböző magvak, mint a lenmag és a szezám kiváló élelmiszer, de a chia könnyebben emészthető és sokkal jobb a tápanyag összetétele.  A maja nyelvben a “chia” szó erőt, energiát jelentett, azt tartották, hogy a futáraik egész nap képesek voltak futni egy marék chia maggal ezért aranynál is többre becsülték, főleg az orvostudományban.

Független és kormányzati kutatók is tanulmányozták a chia magot, tápanyag összetételét, valamint hatását az egészségre és a jólétre.

A Chia mag előnyei

A chiamag teljes értékű fehérjeforrás. Valójában kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más magok.

Kitűnő rostforrás. Remek vastagbél tisztító. Ténylegesen kipucolja az emésztőrendszert, így több értékes tápanyagot tud felszívni a szervezet, míg a hulladék kikerül az emésztőrendszerből.

Ez egy szuper-élelmiszer (superfood) cukorbetegek számára is, mivel segít stabilizálni a vércukorszintet.

A chia maggal könnyebb a fogyás is, mivel az élelmiszer ízének megváltoztatása nélkül juttat több tápanyagot a szervezetbe. Mivel a szénhidrátok felszívódását lassítja, ezért hamar úgy érezheti, hogy megtelt. A magok kitisztítják a régi “szemetet” a belekből, így méregtelenítve fogyhat.

Javítja a fizikai állóképességet, segít megőrizni a szervezet hidratáltságát és a kiegyensúlyozott elektrolitokat, így tökéletes étel sportolók számára is.

Ezek az apró magvak tele vannak kalciummal, tartalmaznak még bórt, ez egy olyan nyomelem, amely segít a kalciumot beépíteni a csontokba.

Ez a szuper mag rengeteg antioxidánst tartalmaz, 3-szor annyit, mint az áfonya. Nem csak segít a betegségekkel szembeni harcban, de nem ürül ki olyan hamar a szervezetből, mint például a len.

A chia magja 3-szor több vasat tartalmaz, mint a spenót, amelyre  nagy szükség van ahhoz, hogy az oxigén a tüdőből a szervekbe és izmokba jusson.

Rendkívül sok omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavat tartalmaz. Mindkettő elengedhetetlen az agyműködéséhez, a depresszió visszafordításához és az általános jó egészségi állapothoz.

Chia mag, élelmiszer

Magosi Judit szerzőről

2 thoughts on “Az aranynál is többre becsült élelmiszer”

    1. Kedves Erika! A Chia élelmiszer, így nincs kifejezetten javasolt napi adagja. Lehet teáskanálnyit vagy evőkanálnyit is fogyasztani belőle. Érdemes beáztatni. Illetve van már elég sok remek recept az interneten…pl. Chia puding, vagy chia magvas kenyér. Tehát lehet vele sütni, főzni, vagy egyszerűen gyümölcslében, turmixban elkeverni és úgy fogyasztani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .