A fokhagyma fitoterápiás alkalmazása

A fokhagyma legfőbb értéke, hogy felmelegíti az emésztő- és a légzőrendszert. Nekem a valahol olvasott “növényi antibiotikum” elnevezés is nagyon tetszik, bár bizonytalanná teheti azokat akik nem szívesen szednek gyógyszereket. Melyik hatóanyaga felel a legtöbb előnyös élettani hatásáért? Hogyan fogyasszuk? Ha étrend kiegészítőként fogyasztaná, akkor melyiket válassza?

A fokhagyma a “gyógy-élelmiszerek” kategóriájába sorolódott. Az ókori népek is használták és fennmaradt több olyan írás ami a gyógyhatását is megemlítette. Rövidesen az egész világon elterjedt és számos konyha nélkülözhetetlen fűszere lett évszázadokon.

Tradicionális népi gyógyszer, amely amely azonban átesett több mint száz klinikai kutatáson, beleértve randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatokat. Ezek során nem csak bizonyos betegségekkel kapcsolatban vizsgálták hatékonyságát, hanem felismerték mely hatóanyagai és milyen módon járulnak hozzá az emésztés, a légutak és az immunrendszer támogatáshoz.

Én szeretem a gyógy-élelmiszereket, mert azok biztonságosak és ténylegesen emberek milliói használják évszázadok óta mindennapi étrendjükben. Ugyanakkor boldog vagyok ha a tudomány is igazolja azt amit anyáink és nagyanyáink megfigyeltek.

Egy gerezd fokhagyma soha nem ronthatja el egy étel ízét és nem mellesleg egészséges is. De lényeges tudnunk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet belőle mint gyógynövény. A kutatások során kiderült, hogy a fokhagymában a hatóanyag elég jól “el van csomagolva”.


Allicin

A legtöbb előnyös élettani hatásért felelős allicin nevű hatóanyag például nem jut bele az ételbe ha csak egyszerűen belehajítjuk a fokhagymát a fazékba. A legjobb mód a maximális allicin mennyiség elérésére az, ha összetörjük a gerezdet és egy-két percig állni hagyjuk mielőtt beletesszük az ételbe és megfőzzük. Ennek oka az, hogy a fokhagymában tulajdonképpen nincs is allicin. Az allin nevű előanyaga és az összezúzáskor elszabaduló allináz enzim találkozásakor keletkezik az allicin és pár egyéb bomlástermék kénvegyület ami a jellegzetes fokhagymaszagért felelős.


Élettani hatások

Dr. Gustav Belz professzor a szív-, és érrendszeri betegségek mainzi kutatóintézetének igazgatója kétszáz embert vizsgált, akik közül száz a múltban rendszeresen fogyasztott fokhagymát. Kiderült, hogy a fokhagyma evők lényegesen életerősebbek voltak és  erős érfalakkal rendelkeztek. Ez az eredmény azért fontos, mert az emberek érfala életük második felében általában megkeményedik. Megállapították, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás eredményeként az emberek 15 évvel tovább maradnak fiatalok, mivel a fokhagyma megvéd az érelmeszesedéstől, segíti a szív munkáját valamint javítja a vérkeringést.

A fokhagyma fontos antibiotikum, de a gyógyszertári antibiotikumokkal ellentétben antivirális hatású is. Megfázás, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás és más fertőzések esetén úgy segít,hogy közben nem rombolja le a bélflórát mellékhatásként. Fontos gyógynövény a szív- és érrendszer állapotának javításában. Rendszeres használata csökkentheti a vérnyomást, a magas koleszterinszintet, és segít megelőzni az érelmeszesedést. A fokhagymának kimutatták rák-megelőző hatását is, de ezen a vonalon aztán nem indult meg gyógyszer fejlesztés.


Étrend-kiegészítők fokhagymából

Étrendkiegészítő használata esetén fontos, hogy kétféle terméket lehet kapni a piacon. Az egyik csoportban fokhagyma van jellemzően porított vagy fagyasztva szárított formában. Ennek nincs sok élettani hatása, ugyanis allicin tartalma nagyon alacsony – sok esetben nulla. Ezen tabletták vagy kapszulák azon a feltételezésen alapulnak, hogy majd a gyomorban az emészetés során előáll az allicin. Sajnos az allináz enzim igen érzékeny a gyomorsavra. Gyakorlatilag pH3 vagy savasabb közegben azonnal tönkremegy. Emiatt nem javaslok olyan étrend-kiegészítőket melyek nem tartalmaznak allicint abban bízva, hogy a szervezet képes előállítani a tabletta vagy kapszula bevételét követően. Ezeken általában nem allicin tartalmat, hanem “allicin potenciált” adnak meg néha, amely 0,6-1% Arra utalnak, hogy a szervezetünk a fokhagymapor különböző vegyületeiből allicint szintetizál.

Ha étrend-kiegészítőt vásárol azért, hogy a fokhagyma mindennap bent lehessen az étrendjében vásároljon olyat amin a valóságos allicin tartalom van feltüntetve.

Forrás: naturhirek.hu

Magosi Judit szerzőről

2 thoughts on “A fokhagyma fitoterápiás alkalmazása”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .