Nem csak vámpírok ellen

A fokhagymát közel 5000 éve rágcsálják az emberek. Először a sumérok és az egyiptomiak vették fel mindennapi étrendjükbe. Különösen az ókori Egyiptom lakói szerették, nem véletlenül volt „büdös ember” a gúnynevük a szomszédos államokban. Milyen betegségek ellen használjuk?

Fokhagymát találtak Tutanhamon sírkamrájában is, tehát feltételezték,hogy a túlvilágon is szükség lehet e hasznos növényre.

A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, mert úgy gondolták, hogy ez megvédi őket a szemelverés és a betegségek ellen. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, például a pestisdoktor által viselt madárfejszerű álarc csőrrészébe többek között fokhagymalevelet is tettek (az orvos ezen át lélegezte be a levegőt), de a keresztény világban szellem, ördög és vámpír elűzésére is alkalmazták, több-kevesebb sikerrel.

Mi van a fokhagymában?

A hagymagubó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a gerezd sérülése hatására különböző vegyületek képződnek: például allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezen kívül szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, C-vitamint tartalmaz.

Mi ellen véd?

A modern orvostudomány igazolta érelmeszesedés elleni, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását.

A tőzeggel füstölt fokhagyma észak-franciaországi specialitás, tavaszi ültetésű fokhagymából. Július-augusztusban szüretelik, szárítják, füzérbe kötik. A tőzeget a közeli mocsár szolgáltatja, amit a téglából épített füstölőkben rövidre vágott szalmával vagy válogatott fűrészporral takarnak be, és 8 óránként újraélesztve a tüzet, 10 napig izzítják a fellógatott fokhagymafüzérek alatt. Így egész évben biztosan eláll a barnára színeződött, füstös aromájú fokhagyma.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .