Mire jó a hársfa virág?

Hársfa virág

A hársfa virágai igen értékes gyógyhatású számítanak, ami a magyar gyógyszerkönyvben is szerepel. Hazánkban igen elterjedt fáról van szó és könnyen felismerhető. A virágjának gyűjtéséhez nem kell túl komoly eszköz, csupán arra kell figyelni, hogy forgalmas utaktól távoli, tiszta virágot gyűjtsünk. A vadon növő fajok virága sokkal gazdagabb hatóanyag tartalom szempontjából, mint a parkokban és utcákon telepített példányoké.

Mire használjuk a hársfa virágát?

Gyógyászati célra ugyan felhasználják a hárs minden részét (virág, levél, fás részek és az ebből készült az orvosi faszén), a mi szempontunkból legegyszerűbb módszer az éppen kinyíló virágok begyűjtése, és megszárítása. A virágok legfontosabb gyógyhatású összetevői a különféle flavonoidok, amik antioxidánsként védenek a sejtkárosító szabadgyököktől.

Nem elhanyagolható azonban a különféle illóolaj tartalom és a gyulladáscsökkentő összetevők sem. A növény tanint (a növényekben található fanyar ízanyagok összefoglaló neve) is tartalmaz, ami vérzéscsillapító hatású.

Orvosi célból elsősorban felső légúti fertőzések, gyulladások és láz esetén alkalmazzák. Erős izzasztó hatása miatt kitűnő lázcsillapító a főzete. Érdemes azonban minden probléma hiányában is kipróbálni. Az íze, az illata és a színe is kitűnő. Dobjon 5-10 levelet egy teáskannába és forrázza le fél liter vízzel. 15-20 perc kell a teljes kiázásig. Cukor és egyéb ízesítő nélkül próbálja élvezni. Használja, ha megfázott, ha influenzás, ha köhög…nem fog csalódni benne.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .