Jó hír a kávé szerelmeseinek
Nálad sem indulhat kávé nélkül a nap?
A magyarok nagy részének a kávé nélkülözhetetlen eleme a reggelinek, és néha a délutánoknak. Vajon ez egészséges vagy nem? Gondolt már úgy a kávéra, mint tápanyag forrásra? Milyen tápanyag van a kávéban, ami jó hatással van az egészségre?
A kávé a legfőbb antioxidáns forrásunk
Mivel a magyarok fele naponta megiszik legalább egy csésze kávét, bátran kijelenthetjük, hogy a magyar ember étrendjének legfőbb antioxidáns forrása a kávé. Most sok dietetikus felkapja a fejét erre a kijelentésemre, de ha elővesznek egy zsebszámológépet és összeadják egy átlagember étrendjének teljes antioxidáns és bioflavonoid tartalmát rá fognak jönni, hogy a kávé első helyét semmi nem veszélyezteti. A legritkább esetben gondolunk úgy a kávéra mint élelem forrásra. Pedig a benne található mikrotápanyagok fontosabbak a mindennapi egészségünk szempontjából mint a koffein tartalma ami miatt iszogatjuk ha kell, ha nem.
Az egészségügy mantrája a kávéval kapcsolatban az, hogy kerüljük, mert az ártalmas a szív egészségére. Ennek oka az, hogy a kávé koffein tartalma megnöveli a pulzusszámot és a vérnyomást és ez hajlamosabbá tesz a szívrohamra – éppen úgy, mint a kocogás.
Közelmúltbeli epidemiológiai kutatások azonban azt tárták fel, hogy a kávéfogyasztás egyáltalán nem növelik meg az esélyt a szívbetegségekre. Éppen ellenkezőleg. Még az a furcsa helyzet is előállt, hogy a nagyszámú résztvevő között voltak olyanok (több mint 2000-en) akik korábban már átestek szívinfarktuson és az ő esetükben 24 százalékkal volt kisebb az esélye egy második infarktusnak azok közt akik fogyasztottak kávét mint akik egyáltalán nem.
A másik mantra az orvoslásban a kávé ellen az, miszerint megnöveli az esélyt a diabéteszre. Az ezzel kapcsolatos vizsgálat, hogy hogy nem, éppen ennek ellenkezőjét igazolta. A kávéfogyasztás csökkentette az esélyét a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Jóllehet a már cukorbeteg emberek esetében tényleg vércukor ingadozást okoz, ami kerülendő.
Számos más előnye is van a kávéfogyasztásnak. Bizonyítottan csökkenti az esélyét a májrák, a vastagbélrák, a Parkinson kór és a vesekő kialakulásának.
Koffein – mentes vagy nem mentes?
Nem kizárólag a koffein a felelős a fenti előnyös élettani hatásokért. Pár egyéb más antioxidáns mellett a magnézium is szerepet játszhat. Ugyanis a koffeinmentes kávét fogyasztók körében hasonló eredményt értek el, amennyiben napi több csésze kávét ittak.
Amit a kávéról írnak részben igaz és jó lenne ha így lenne. Azonban sajnos a kávé jelentősen csökkenti az epe munkáját, károsítja a hasnyálmirigyet, és nem tesz jót a pajzsmirigynek sem. Ezeket szintén kísérletek igazolják.
Jó lenne tudni a tényleges igazságot, mert ahány fele olvasunk annyi verzióval találkozunk.
Ha tudnak valami biztosat szívesen veszem. Legalább újra ihatok bűntudat nélkül egy kis tejes kávét.
Szép napot mindenkinek!
Kedves Judit! Mint a cikkben is olvasható, a cukorbetegek számára kerülendő. A pajzsmirigybetegség esetén a koffein és a cukor nem a legnyerőbb páros. A jó hír viszont, hogy létezik koffeinmentes kávé is és stevia édesítő, ezekkel a koffein+cukor kiküszöbölhető. A kávé rossz hírét némileg rehabilitálja még ez a cikk és a benne említett kísérletek. http://www.tenyek-tevhitek.hu/kave.htm