Az L-karnitin segít a fogyásban

Zsírégetés l-karnitinnel?

A karnitin egy nagyon fontos tápanyag a szervezetünk számára. Az L-karnitin régen vitaminként volt számon tartva, de mivel az ember is képes az előállítására, így nem tekintjük vitaminnak. A megfelelő képzéséhez sok vitamin és ásványi anyag szükséges, például vas, C-vitamin, B12, niacin és magnézium. Mivel az l-karnitin segít a szervezetnek, éppen ezért fontos lenne a megfelelő pótlása.

Az l-karnitin segít, de a szervezet által termelt számunkra kevés ahhoz, hogy jótékony hatásai érvényesülhessenek, ráadásul ha a képzéséhez szükséges vitaminokból hiány van, egyáltalán nem is termelődik a szervezetben. A fokozottabb zsírégetést támogatja, de elsősorban valamilyen testmozgással együtt alkalmazva. Számos kedvező tulajdonsága van.

Hogyan hat az l-karnitin?

Az l-karnitin hatásmechanizmusának lényege, hogy a kardio-edzés során a sejtekből felszabaduló zsírokat az energiafelhasználás helyére szállítja, ebben az l-karnitin maga a szállítóeszköz. Minél több l-karnitint viszünk be a szervezetünkbe, annál több felszabadult zsírt tud energiaként felhasználni. A zsírt a sejtekből a sportolás által fel kell szabadítani és biztosítani kell a megfelelő mennyiségű l-karnitint, hogy azok valóban el is égjenek. Az l-karnitint az edzés megkezdése előtt kb. fél órával kell fogyasztani.

Egyes kutatások eredményei világosan kimutatták az l-karnitin pozitív hatását, ha azt erős testi megterhelés előtt fogyasztották. Az l-karnitin segít a kitartás javításában, a testi teljesítőképességet, megsokszorozza az izomban értékesülő energiát, gyorsítja a zsírok elégését, javítja a mérgező anyagcsere-termékek kiválasztását és lerövidíti a regenerációt.

Ha eddig nem volt energiád végigcsinálni egy kb. egy órás edzést, akkor mindenképpen ki kell próbálnod az l-karnitin hatását. Segítségével a test terhelhetősége megnő, ezáltal könnyebben fog menni az edzés is. Teljesen mindegy, hogy aerobikról, kocogásról, úszásról vagy bármely más sportról beszélünk, a lényeg az, hogy tovább és jobban fogod bírni, ha előtte l-karnitint fogyasztasz. És ugye aktívabb sportolás esetén a zsírt is nagyobb hatékonysággal égeti a szervezet. Tehát így az l-karnitin segít a fogyásban.

Mennyit és hogyan szedjünk?

Az l-karnitin segít, ám egy tanulmány szerint napi 2 grammnál több nem szívódik fel a bélből, mindenesetre célszerű több részletben bevenni a nap folyamán, hogy ne telítsük a felszívódásért felelős rendszereket. Nagyobb, 500-1000 milligrammos, esetleg ezt meghaladó L-karnitin adagokra van szükség. Egy grammot meghaladó fogyasztás halszagot okozhat, a bélbaktériumok karnitin bontása miatt, ekkor csökkenthető a bevitel. Mozgás előtt fél-1 órával érdemes bevenni éhgyomorra, és hosszabb ideig (több hónap) érdemes alkalmazni, használatát pedig kolin (főleg a lecitinben található tápanyag) tartalmú zsírégetőkkel érdemes kombinálni. Amennyiben nem áll fenn szív- és érrendszeri betegség, akár koffein tartalmú kiegészítőket is érdemes a nap folyamán mérsékelt mennyiségben fogyasztani. Ilyen például a zöld tea, ami ráadásul szintén zsírégető hatású.

Érdekesség

Az L-karnitint először 1905-ben izolálták húsból, neve is ebből származik (carnus, carn- ~hús). A karnitin húsokban található meg „nagyobb” mennyiségben, bár ez csupán néhány milligrammot (30-90 mg) jelent 100 gramm húsban.

További tippek a fogyáshoz itt!

sportolás

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Az L-karnitin segít a fogyásban”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .