Depresszióipar

Szendi G.: Depresszióipar

Ennek a terméknek a megvásárlása 1,350 hűségpontot ér!
5 az 5-ből 1 vásárlói értékelés alapján
(1 vásárlói értékelés)

2700 Ft 

Az orvos ma Magyarországon nem tudatlanságból vagy lustaságból rendel a betegnek “antidepresszánst”, hanem azért, mert a szakmai protokoll ezt írja elő számára.

Elfogyott - Join the waitlist to be emailed when this product becomes available

Kategória: Címkék: ,

Termékleírás

A depresszióipar a hatalmas hasznot termelő gyógyszeripar dinamikusan terjeszkedő ágazata. Menedzserek, marketingesek, kutatók, tanácsadók és gyakorló pszichiáterek, orvosok hada működteti: méregdrágán eladható gyógyszereket törzskönyveztet, termel, forgalmaz, s megteremti árujához a vásárlókat, az úgynevezett “depressziósok” tömegét. A gyógyítás szellemét felváltotta a piac logikája.

A könyv bemutatja, hogyan hamisítja betegséggé az életproblémákat a gyógyszeripar és a vele szorosan összefonódó orvoslás, hogyan sulykolják az emberek fejébe, hogy gondjaikat csak az – elemzések szerint hatástalan – antidepresszánsok gyógyítják. Szendi köntörfalazás nélkül, keményen fogalmaz, de méltatlanul vádolják pszichiátriaellenességgel; könyve éppenséggel egy jobb pszichiátriáért íródott. Hatalmas tudományos tényanyagot felvonultatva tárja fel, hogy a gyógyszeripar tudományhamísítása és propagandája szakembert és beteget egyaránt félrevezet.

A könyv hatalmas tudományos tényanyagot felvonultatva mutatja ki, hogy az antidepresszánsok gyógyhatása a gyógyszeripar marketingfogása csupán, s tudományosan valójában nem igazolt. A szerző részletesen foglalkozik a mellékhatásokkal is, amelyek bizonyítottan öngyilkossághoz, agresszív cselekedetekhez, súlyos szexuális zavarokhoz, szorongáshoz, depresszióhoz, pánikhoz, stb. vezethetnek, s az antidepresszánsok elhagyása pedig súlyos megvonási tünetekkel jár. A Depresszióipar nem egyszerűen egy szűk érdekcsoport visszaéléseiről szól, hanem a gyógyszer-engedélyezés, az orvoslás és a gyógyszeripar intézményesült összefonódásáról, melynek következtében olyan egészségügy alakult ki, melyben az orvos akarva-akaratlan gyógyszer- és betegségkereskedővé, a betegek pedig vásárlókká válnak. A gyógyítás szellemét felváltotta a “piacot teremteni és minél többet, minél drágábban eladni” kereskedelmi logika.

A szerző külön fejezetet szentelt Albert Györgyi “Miért éppen én?” című könyvének, mert abban a félrekezelt és félrevezetett ember tragédiáját látja. Albert könyve – szándékaival ellentétben – valójában vádirat, az antidepresszánsok mindenhatóságát hirdető biológiai pszichiátria ellen. A könyvet a haladó magyar pszichiátria meghatározó egyénisége, Buda Béla professzor -a könyvet kontextusba helyező- utószava zárja. Mint írja:” Szakemberként …, nyugtalanul és némi bűntudattal, mégiscsak azt kell képviselnem, hogy ez a tagadhatatlanul fontos és élő problémakör a társadalmi köztudat elé kerüljön, mert csak így érhető el, hogy a kérdés ne aludjon el, ne borítsa homályba paternalisztikus óvatoskodás, orvosi tekintélyelvűség, korporatív titoktartási hagyomány…. Ehhez nehéz hozzátenni valamit, de nehéz megcáfolni a főbb állításokat is….. valamilyen társadalmi reakció, valamilyen kreatív nyugtalanság tudna oda vezetni, hogy a kritikákat ne lehessen elfojtani, hogy a tudományos közösség igényelje a valódi vitát, az álláspontok világos kifejtését, adatszerű artikulációját, vagy pedig a kritikai szellemű kutatások nagyobb társadalmi támogatását. Ha a gyógyszergyárak valóban óriási profitra tesznek szert az antidepresszáns szerekből, és ha valóban olyan tiszta és tudományos elvi, etikai alapokon működnek, mint ezt képviselik, hasznuk egy részét fordíthatnák a kritikai kutatásokra és szakmai vitákra. Végső soron nekik is a tisztázódás lenne a távlati érdekük.”

1 értékelés a termékre: Szendi G.: Depresszióipar

  1. 5 / 5

    :

    Csak ne gyogyszerszedes kozben olvasgasd.

Mondd el a véleményed

Érdeklődés a termékről