Tápanyaghiány okozná az anorexiát?

Tápanyaghiány

Mivel a cink hiányának tünetei hasonlóak ahhoz, amit az anorexia és a bulémia tüneteiként ismerünk, kézenfekvő volt a gondolat, hogy megvizsgálják, nincs e véletlenül ok-okozati összefüggés a betegségek és az elégtelen cink fogyasztás között.

Mik a tünetek?

Depresszió, testsúlyvesztés, gyomor puffadás, menstruáció elmaradása (amenorrhea), és még pár egyéb tünet jellemzően azoknál fordul elő, akik eleve táplálkozási hiánybetegségben szenvednek.

Szerencsére úgy tűnik, a feltételezés igazolást nyert. A cink étrendi pótlása segít javuló irányba megfordítani a betegek állapotát. A Vancouveri St. Paul’s Kórház kutató orvosai 35 anorexiás lányt vontak be a vizsgálatba és napi mindössze 14mg cink pótlással azt érték el, hogy a testsúlyuk kétszer gyorsabban növekedett, mint a kontroll csoporté, akik nem kaptak cink pótlást.

A napi javasolt cink bevitel 15-20 mg, amit sajnos az átlagos mai táplálkozás nem biztosít az átlagosan táplálkozó magyar lányoknak sem. Pedig mindössze 20-30 marhahús  tartalmazza ezt a mennyiséget. Aki teljes kiőrlésű gabonát vagy búzacsírát fogyaszt, szintén hozzájuthat napi szinten a szükséges mennyiséghez.

A jobb multivitamin és ásványianyag étrend-kiegészítők legalább a felét tartalmazzák ennek a minimálisan szükséges mennyiségnek.

Névjegy Vitaminkirály (MJ)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.