Tej

Az emlősállatok tejmirigyei által termelt bonyolult összetételű és felépítésű biológiai folyadék, amely az újszülött életfenntartásához és fejlődéséhez szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza. Az állati eredetű tejeket a fehérje-összetételük alapján két nagy csoportba osztjuk: kazein-dús és albumindús tejekre. A kazein-dús, a fehérje nagyobb részét kazein alakjában (kb. 80 %) tartalmazza. A kérődző állatok (tehén, juh, kecske stb.) teje kazeintej. Az  albumindús tejet ezzel szemben viszonylag nagy albumin- és globulintartalom jellemzi. Ilyen tejet adnak például az egypatás állatok, ló, szamár  stb. Az anyatej az albumintejek csoportjába tartozik. Ezért nem lehet a csecsemőket közvetlen, teljes tehéntejjel táplálni. A tej tartalmaz vizet, tejzsírt, fehérjéket, szénhidrátokat, ásványi anyagokat, vitaminokat. Az élelmiszeripar talán legkeresettebb alapanyaga (vaj, sajt, joghurt stb). A szervezetünk működéséhez szükséges kalcium legismertebb és legelterjedtebb forrása.