Méz

Az egyik legértékesebb táplálékfajta, s egyben az egyik legjobb energiaforrás. Méhek állítják elő, azonban igazi méznek csak a mézelő méhek által készítettek nevezhetők. Közel 80 százalékban szőlő- és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet, valamint elenyésző százalékban sacharase-t tartalmaz. Vértisztító hatása miatt vitalizálja, frissíti a szervezetet, segít leküzdeni a fáradtságot és a különböző betegségeket. Meghűlés, influenza, nátha, köhögés, esetén közismert gyógyír. Sajátossága, hogy a baktériumok nem fejlődnek ki, és nem szaporodnak benne. A-, Bl-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található meg benne. A kozmetikai ipar is gyakran használja kedvező tulajdonságai miatt: megköti a nedvességet, kisimítja, puhítja, nyugtatja, feszessé és rugalmassá teszi, a benne található vitaminok, ásványi anyagok pedig fokozzák  a vérbőséget és regenerálják a bőrt. Antibakteriális hatása miatt pattanások, mitesszerek, kisebb karcolások, sebek kezelésére is alkalmazható.