Alangfű

(imperata Cylindrica) a kozmetikai iparban gyakran alkalmazott gyógynövény, melynek gyökeréből vonják ki értékes hatóanyagát. Helyreállítja a sejtek sótartalékát, beszívja és eltárolja a vizet a hámrétegben, amit hosszú távon képes ott is tartani, így hidratálva azt.

Alga

az algákat egyesek a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon. Egyszerű felépítésű, vízben élő növények. Több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a legtöbb táplálékfajta, ezért az utóbbi időben a tengeri hínárhoz hasonlóan egyre gyakrabban használják őket természetes táplálék-kiegészítőként. Magas a fehérje, az A-, B-, C-, E-, és K-vitamin tartalmuk. A B-vitaminok igen ritkák a növényi élelmiszerekben, az algákban azonban az összes megtalálható. A sokféle vitaminnak köszönhetően jó a sejt-vitalizáló és immunerősítő hatásuk. Béta-karotin, klorofill .

Alkohol

közismerten az emberiség által leggyakrabban használt drog. Az alkoholfogyasztás szokása az emberi civilizáció kezdetei óta majd minden kultúrában megtalálható. Alkohol alatt rendszerint az etil-alkoholt (etanolt) értjük (színtelen, illékony, kellemes illatú, erős ízű, gyúlékony folyadék), pedig ebbe a családba kémiailag számos más anyag is beletartozik. A gyógyászatban az alkoholt tartósító- vagy oldószerként alkalmazzák más anyagokat oldanak fel benne, így állítva elő különböző tinktúrákat. Önmagában is használható a bőr tisztítására, fertőtlenítésére, az izzadás mértékének csökkentésére (nagyon .

Allantoin

magas értékű tiszta növényi hatóanyag. Bőrnyugtató tulajdonsága mellett fokozza a gyors sejtregenerációt és a sebgyógyulást, valamint kedvezően hat a keratinképződésre.

Alma

(Maius domestica): ősi kultúrnövény. Hazája Európa és Kis-Ázsia. Számos fajtáját termesztik. Már az ókori rómaiak is előszeretettel fogyasztották, az egyik legértékesebb gyümölcs. Gyümölcscukrot, szerves savakat, pektint, cserzőanyagot, ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamint és a héja béta-karotint tartalmaz. Az A-, C-, E-vitaminok és a béta-karotin igazoltan antioxidáns hatásúak. A pektin vérkeringést serkentő hatása érelmeszesedéskor válhat hasznossá. A savas almalé kifejezetten frissítő hatású, elősegíti az emésztést, és erősíti a bélnyálkahártyát.

Aloe vera

(Aloe barbadensis): a liliomfélék családjába tartozó növény. Főleg a száraz, meleg vidékeken honos: Afrika, Dél-Amerika, Kalifornia, de termesztik Japánban, a Karib-tengeri és a mediterrán térségben is. A szöveteiben található szagtalan, tiszta kocsonyás anyagot ősidők óta dokumentáltan használják gyógyszerként (i.e. 1500-ban már feljegyezéseket írtak róla). Tudományosan bizonyított az immunerősítő és méregtelenítő hatása. Magas az enzimtartalma (92-féle enzim), rosttartalma jelentősen javítja a bélműködést, ezáltal a vitaminok, nyomelemek jobban tudnak felszívódni. Gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló. Regenerálja a szöveteket .

Alpesi rózsa

(Rhododendron Chrysanthum): régóta használt, ám kevéssé ismert gyógynövény. Elsősorban leveleit hasznosítják, csökkenti az izom-és ízületi panaszokat, fájdalmakat, bőrápoló hatású, de alkalmazták hasmenés, reuma, köszvény esetén is.