A legjobb immunerősítő ételek télen

Az immunrendszer, beleértve a gyulladást vagy lázat előidéző összetevőket, az alapja a kórokozó támadók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket. Ezért egész évben fontos immunerősítő ételeket fogyasztani, de különösen a hideg időben és influenza szezonban. Ez idő alatt nem csak a napi vitamin mennyiséget szükséges növelni, de az ételeinkre is fokozott figyelmet érdemes fordítani!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egyél sok zöldséget, gyümölcsöt és egyéb értékes tápanyagokat. De vajon mik a legértékesebb táplálékok ilyenkor? A legfontosabb immunerősítő az E-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, bioflavonoidok, karotinoidok, szelén, omega-3 és a cink.

Az alábbi immunerősítő ételeket fogyaszd rendszeresen:

  • Citrusfélék: A C-vitamin nagy mennyiségben megtalálható a citrusfélékben. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát a fertőzésekkel szemben, valamint megakadályozza a vírusok elszaporodását. A C-vitaminok és a bioflavonoidok együtt dolgoznak a megfelelő védelemért.
  • Alma: Az egyik legcsodálatosabb tápanyag az almában a pektin. Ez igazából az ember számára nem tápanyag, mivel emésztetlenül halad át a tápcsatornán, de a vastagbélben élő baktériumok számára kitűnő táptalajt biztosít. Ezek pedig hálából jó állapotban tartják az immunrendszerünket.
  • Sárgarépa: Ez a zöldség rengeteg béta-karotint termel, ami természetes védelmet nyújt a sejteknek. Serkenti az immunsejteket és véd a rák ellen.
  • Fokhagyma: Antioxidánsban és szelénben gazdag tápanyag, amely harcol a betolakodók ellen. Nyersen érik el a legjobb hatást, de fogyaszthatja levesek és mártások formájában is. A maximális hatás érdekében a legjobb, ha összetörjük a gerezdet és egy-két percig állni hagyjuk mielőtt beletesszük az ételbe és megfőzzük. Ennek oka, hogy a fő hatóanyaga összetörve oldódik ki belőle.
  • Mandula: Fehérjében és cinkben gazdag élelmiszer. Erősíti az immunrendszert és védi a bőrt a kiszáradástól. Ráadásul lassan felszívódó, de hőt adó energiával látja el a testünket. Nem fogunk fázni ha naponta megeszünk egy marék mandulát vagy bármilyen olajos magot. (a felmelegítő hatást a pörköletlen, nyers magok eredményezik)
  • Egészséges zsírok: Az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást és szabályozzák a T- és B-limfociták (az immunrendszer védekező elemei) működését. A halak olajában megtalálható EPA és DHA zsírsavak megoldást jelentenek számos gyulladásos problémára megfelelő mennyiségben. Amennyiben Omega-3 zsírokat adsz az étrendedhez, az megváltoztatja az immunsejtek összetételét és előnyösen hat a fagocitákra. A fagociták az immunrendszer elemei. Köznyelven falósejtek, vagy fehérvérsejtek, amelyek alkalmasak idegen anyagok, baktériumok bekebelezésére és lebontására.
  • Brokkoli: A brokkoli már régóta ismert a táplálkozás-tudományban, mint kiváló immunerősítő. Ezt a hatását főleg a benne található béta-karotinnak, cinknek és szelénnek köszönheti. Ezen kívül a brokkoliban található néhány erős antioxidáns tulajdonságú összetevő, melyek igen nagy eredménnyel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel szemben.

forrás: naturalnews

Természet ereje

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .