A látás világnapja

Szemünk fénye…

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető. Ez egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet szemünk védelmének fontosságára. Néhány tipp a szem egészségéért!

Fogyasszon több leveles zöldséget!

Elsősorban leveles zöldségekben van egy anyag, mely természetes védelmet nyújt szemünk és bőrünk számára. Ez a lutein (a Latin lutea szóból, melynek jelentése sárga) ami egy sárga színű karotinoid. A növények a luteint elsősorban a kék színű fény elnyeléséért, valamint antioxidáns tulajdonsága miatt használják. A lutein a szemben, a retinán található sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen. Feltételezések szerint a nagy energiájú fénysugarak ellen nyújt védelmet.

Az emberi szervezet nem tudja az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.

Egy több mint 850 embert vizsgáló amerikai tanulmány szerint azok, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteinben gazdag zöldségeket, például spenótot és kelkáposztát, fele annyian szenvedtek látásproblémákban, mint azok, akik legfeljebb havonta egyszer fogyasztottak ilyen ételeket.

A látás gyümölcse – fekete áfonya

Többféle gyümölcs és bogyós gyümölcs közül a fekete áfonya rendelkezik a legmagasabb szabadgyök-semlegesítő képességgel. Felülmúlja a vörösáfonya, málna, eper, vagy a szilva antioxidáns tulajdonságait. Jótékony hatása a következő hatóanyagainak köszönhető: antocián (növényekben található színanyag), C vitamin, resveratrol, E vitamin. A fekete-áfonya kivonat javíthatja az éjszakai látás élességét, csökkentheti a szem erőltetését és segíthet a sötétséghez való gyorsabb igazodását a szemnek. Ezen jótékony hatások a magas antocián tartalmának köszönhető. Egyes tanulmányok szerint megelőzheti, sőt visszafordíthatja a makula degenerációt (sárgafolt sorvadás), az időskori látásvesztésének elsődleges kiváltó okát. A Japánok emiatt “a látás gyümölcsének” is nevezik.

Csökkentse a vérnyomását!

A szem fokozottan ki van téve a vérnyomás károsító hatásának is. Tehát a szemét nem csak a különböző tápanyagokkal tudja védeni, hanem azzal is, ha csökkenti a vérnyomását.

C-vitamin: 2 az 1-ben » védi a szemet és csökkenti a vérnyomást!

A magas vérnyomás (140/90 feletti) a legkomolyabb rizikófaktora a a szív- és érrendszeri betegségeknek valamint a vese-betegségeknek. Számos tanulmány igazolta, hogy a magas vérnyomás és a szervezet c-vitamin ellátottsága fordított arányt mutat. A Lancet című orvosi folyóirat szerint napi 500mg c-vitamin átlagosan 9 százalékkal csökkenti a magas vérnyomás  esélyét.

C-vitamin a szemnek

A szem és az idegsejtek megfelelő működéséhez C-vitaminhoz van szükség – állítják Oregoni Egészségtudományi Egyetem munkatársai a Journal of Neuroscience kiadványban.

Dr. Henrique von Gersdorff és munkatársai szerint a szem ideghártyájának, a retinának nagy mennyiségű C-vitaminra van szüksége a megfelelő működéshez. A retina a központi idegrendszer része, ezért valószínű az is, hogy a C-vitaminnak jelentős szerepe van az agyat illetően.

Forrás: naturhirek.hu, eurekalert.org

Vitaminok időseknek itt!Vitaminok gyerekeknek itt!vitaminok_noknekvitaminok_ferfiaknak

Névjegy Vitaminkirály (MJ)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.