Jó hír a csokoládé rajongóinak

A csokoládé rajongók megnyugodhatnak

Egy holland férfiakon végzett kardiológiai vizsgálat érdekes eredményt hozott, aminek szerintem most sok csokoládé rajongó örülni fog. Azt találták ugyanis a laboratóriumi és statisztikai elemzéseket követően, hogy a csoki (bármilyen kakaóbab tartalmú étel) fogyasztása jelentős védelmet jelent a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

Csokoládé – legyen magas a kakaóbab tartalma

A felmérésben olyan ételek is szerepeltek, mint a kakaós italok, a kakaós puding vagy a csokifagyi. A vizsgálat kiterjedt a vérlemezkék tapadására, a vérnyomásra és a különféle laboratóriumi eredmények statisztikai szerepére az infarktus és a szélütés (sztrók) bekövetkezésében. Minden testi paraméter jobb volt annak arányában, amennyi kakaóbab került a vizsgált férfiak étrendjébe. A vérnyomásuk alacsonyabb volt a fogyasztott csokoládé arányában. Ezen kívül összességében 50 százalékkal kisebb esélyük volt egy fatális szívbetegségre mint azoknak akik alig vagy egyáltalán nem ettek ilyen ételeket.

Flavonoid a kakaóbabból

A vizsgálat nem terjedt ki arra, hogy a csoki vagy a kakaó melyik összetevője felelős a pozitív élettani hatásokért. Ám a kakaóbab magas flavonoid tartalma biztosan hozzájárul ehhez még a mellette fellelhető cukor ellenére is. Ennek fényében a minél magasabb kakaótartalmú és minél kevesebb cukrot és egyéb nyalánkságot tartalmazó csokik a legértékesebbek.

Amennyiben valaki túl sok csokit vagy csokifagyit eszik, akkor az ezzel bevitt extra kalória természetesen képes elnyomni a kakaóbab egészségjavító hatását. De a rendszeres, mértékletes és minőségi csokoládé fogyasztás hasonló élettani előnyökkel jár, mint a brokkoli – bár az íze kevésbé megosztó.

forrás: naturhirek

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .