Friss vagy fagyasztott?
Frisset vagy fagyasztottat együnk?
Több tanulmány is foglalkozott vele, hogy a friss vagy a fagyasztott zöldséget/gyümölcsöt válasszuk. Elég meglepő eredményeket tapasztaltunk, hogy melyiket érdemes választani beltartalmi értékük szempontjából. Nyolc különböző élelmiszeren végezték a vizsgálatokat, ezek pedig a következők: áfonya, brokkoli, sárgarépa, kukorica, zöldbab, borsó, spenót és eper.
Mik az eredmények?
A meglepő adat az volt, hogy összességében nem volt különbség köztük. Egy másik tanulmányban pedig az volt, hogy a folsavszint és a B-vitaminok szintjének különbsége is elhanyagolható. Azzal érveltek a fagyasztott élelmiszerek mellet, hogy ezek a zöldségek és gyümölcsök a legszebb állapotukban van leszedve és így fagyasztják le őket, míg a friss termékeket érés előtt szedik le, hogy mire a boltok polcaira teszik, tökéletes legyen. Ezt biztosan Ön is tapasztalta, amikor nem volt teljesen elégedett a megvásárolt áru minőségével. (persze a legjobb az lenne, ha nyáron és ősszel mindenki a saját kertjében szedné le és fogyasztaná frissen a zöldségeket és gyümölcsöket, de erre a legtöbb embernek nemhogy télen, de még nyáron sincs lehetősége)
Ezekre figyeljen, ha fagyasztott élelmiszert vásárol:
- Nézze a minőséget és, ha lehetséges vásároljon bio élelmiszereket. A többi sajnos tele van növényvédő-szerekkel.
- 3 hónapnál tovább ne tárolja a fagyasztóba őket!
- Főzés helyett inkább pároljuk őket vagy fogyasszuk nyersen.
- A konzerves változatokat kerülje! Ezek tele vannak cukorral, ami gyengíti az immunrendszert.
- A csomagolás nem mindig megbízható, tartalmazhat BPA anyagot, ami akár meddőséget is okozhat.
- Figyeljen rá, hogy amikor megveszi, ne legyen összeragadva a csomagon belül, mert ez azt jelenti, hogy egyszer már felolvadhatott.
Mindig figyeljük oda a megfelelő vitamin bevitelre és akár friss, akár fagyasztott élelmiszert választunk, fogyassza naponta több alkalommal, illetve egészítsük ki őket étrend-kiegészítőkkel, hogy mindenből a megfelelő mennyiség jusson be a szervezetünkbe.