Az egészséges bőr titka

Mindannyian tudjuk, hogy a bőr változik, ahogy öregszünk. Veszít a feszességéből, rugalmasságából és ragyogásából is. De mit tehetünk, hogy ez ne így legyen, azon kívül, hogy fogyasszunk sok vizet?

Az elasztin és a kollagén a két legfontosabb alkotóeleme a bőrünknek. Mit tegyünk, hogy segítsük ezeknek az anyagoknak a termelődését? Fogyassza ezeket az élelmiszereket hetente többször is!

Piros zöldségek

A piros zöldségekben, mint a paprika, paradicsom  és répa, valami biztosan közös – az, hogy egy nagyon erős antioxidáns, a likopin megtalálható bennük. A likopin kulcsfontosságú a bőr védelem szempontjából, ugyanis serkenti a kollagén termelődését és védi a bőrt a káros anyagok ellen.

Diófélék és magvak

A diófélék E-vitamint tartalmaznak, ami segít a sejtek és a bőr nyálkahártyájának fenntartásában, valamint véd a szabadgyökök ellen. Segíthet csökkenteni a bőr sérülékenységét és gyorsítja a sebgyógyulást.  A száraz bőr például egyértelmű jele az E-vitamin hiányának.

Osztriga

Az egyik legjobb természetes cink forrás az osztriga. A cinknek pedig kedvező hatásai vannak a bőrre, ezért gyakran alkalmazzák bőrproblémákra is. Emellett az osztriga tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Ha tenger gyümölcseire vágyik, válassza ezt! Ha nem szeret a tenger gyümölcseit, egészítse ki étrendjét cink tablettával!

Fokhagyma

A fokhagyma ismert különböző egészségügyi hatásairól. Fokhagyma liponsavat és a taurint tartalmaz. Mindkettő segít újjáépíteni a sérült kollagént. Kiváló kénforrás, ami elengedhetetlen része a kollagéntermelésnek.

Sötétzöld leveles zöldségek

A sötétzöld leveles zöldségek (pl. a spenót és a kelkáposzta) antioxidánsai védenek a káros szabadgyökök ellen, amelyek bontják a kollagént. Emellett tartalmaznak C-vitamint is, ami szintén jó hatással van a kollagén termelésre.

Halak

A makréla, a lazac és a tonhal kiváló Omega 3 források. Az Omega 3  tartalmazza az EPA és a DHA zsírsavakat.  A DHA a bőr strukturális összetevője. A felelős azon sejtmembránok egészségéért, amelyek a bőr nagy részét alkotják. Az egészséges sejtmembrán lágy, nedves, rugalmas és ráncmentes bőrfelületet eredményez.

Az EPA pedig segít a bőr hidratációjában, a szőrtüszők egészségesen tartásában, a bőr korai öregedésének megelőzésében, az akné megelőzésben. az Omega 3 zsírsavak védik a bőrt a napsütéstől.

Amennyiben nem tud heti 2-3 alkalommal fogyasztani a fenti halfajtákból, pótolhatja az omega 3 zsírsavakat étrend-kiegészítő formájában!

 

Próbálja ki ezeket az élelmiszereket, fogyassza rendszeresen és fiatalodjon természetesen! Nincs is ennél jobb időszak, mint a tavasz, amikor a természet mellett a teste is készen áll a megújulásra.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .